diumenge, 15 de gener del 2012

Un equip més competitiu posa fi els "anys foscs"

Una de les alineacions de la temporada 60/61

El campionat de Catalunya de Segona Divisió de la temporada 60/61 va suposar un salt qualitatiu pel C.P. Calafell. Tot i tenir la baixa de Joan Papiol "Rovelló" pel servei militar, el reforç de Ricard Urpí i el manteniment del bloc de la temporada anterior van fer que el rendiment de l'equip fos més elevat. Així, al final del campionat, el CP Calafell ocupava el quart lloc de la classificació, posant fi els "anys foscs".

L'equip del CP Calafell estava format per Josep Maria Papiol "Angelet" de porter, Ramon Gibert "Serenet", Leopold Garcia "Polo I", Marcel Miró (drets), Joan Montejo, Ricard Urpí i Joan Rovira de porter (acotats).

Ricard Urpí i Riembau, un nou reforç

El nou fitxatge del club va ser el jugador del C.E. Vendrell, Ricard Urpí i Riembau (dels taxis Urpí). És un excel·lent patinador i disposa d'una bona tècnica. Home gol que, ja en algun partit amistós, havia reforçat el nostre equip. Amb aquesta incorporació, es pretenia fer un pas endavant i seguir creixent com a equip i club.

Equip de la temporada 60/61, a la pista de la rectoria

En aquesta foto veiem l'equip tipus del primer equip del Centre Parroquial Calafell. A dalt, d'esquerra a dreta, Ricard Urpí, Josep Maria Papiol "Angelet", Joan Montejo, Marcel Miró i l'àrbitre d'aquell partit, el Senyor Vilarroya. Acotats, completen l'equip Polo I, Joan Rovira (porter suplent) i Magí Suau.

Josep Maria Papiol i Carreres "Angelet"

El porter, Josep Maria Papiol i Carreres. En aquella època, el jugador que tenia més dificultats per patinar el posaven de porter. Així fou com va ocupar la porteria del CP Calafell. Amb el temps, va millorar molt. Tenia bons reflexes, era àgil i valent a la porteria. També tenia molta intuïció per endevinar on li podien enviar la pilota.

Joan Montejo i Pedro

A la defensa, Joan Montejo i Pedro. Tenia un tret molt fort, cosa que li permetia aconseguir molts gols a llarga distància. Era un especialista en llançaments des del punt de penal, amb un percentatge d'efectivitat molt alt. Tenint en compte que les porteries eren més petites que actualment, a base d'entrenament, va aconseguir molts gols pel seu equip. Molt fort físicament i corpulent. La característica del seu tret era que aixecava la cama en el moment de disparar. Era més aviat pessimista a l'hora de començar el partit, però s'oblidava de tot durant l'encontre, lluitant amb fervor per la victòria. Com a curiositat, podem dir que la seva mare, la Rosa Pedro Guinovart, venia les entrades a la pista de la Rectoria.

Leopoldo García "Polo I"

El defensa-mig, Leopoldo García "Polo I". Tenia bona tècnica i capacitat per dirigir l'equip. La seva experiència i habilitat el feien ser un jugador important. Excel·lent company i complement ideal per l'equip, era capaç de posar ordre i tranquil·litat en un partit quan era necessari. El fet de ser esquerrà el diferenciava de la resta de jugadors i el feia ser més necessari.

Magí Suau i Rigual

El davanter, Magí Suau i Rigual. Va ser un dels primers talents de la pedrera que va arribar al primer equip. Acompanyat d'una tècnica excel·lent, intel·ligent en el treball d'equip i bon passador de la bola eren les seves principals característiques.

Marcel Miró i Sanfrutos "Vadoret"

L'altre davanter, Marcel Miró i Sanfrutos. Excel·lent patinador i hàbil amb l'stick, era molt llest a la pista. Capaç de fer els gols més inversemblants, demostrant una picardia tremenda a l'hora d'enganyar el porter contrari. Era un bon passador i, en la majoria de partits, es protegia del sol amb una gorreta.

Calendari de la temporada fet pel CP Vilafranca

D'aquella temporada en guardem una còpia de la portada del calendari editat pel Club Patí Vilafranca on s'observa la publicitat de rellotgeria i joieria Guillermo, amb botigues obertes a Vilafranca i Calafell.

Calendari de la temporada 60/61

En vermell, els resultats que desconeixem, però que en sabem d'aquell partit el seu guanyador o el repartiment de punts. Els equips de l'EPYC i l'HEPS es van retirar abans de començar la competició, per la qual cosa van ser substituïts per l'Artextil de Sabadell i el CD Palamós.

Classificació final temporada 60/61

A la classificació veiem el Lista Azul de Lleida que assoleix el títol de campió. El segon lloc va ser pel Club Patí Vic. Ambdós equips van assolir l'ascens directe. El Centre Parroquial Calafell va quedar en un meritori quart lloc, a prop de les places d'ascens. Van baixar de categoria el CD Palamós i el SE Brafa.

Partit a la pista de la rectoria

El Centre Parroquial Calafell continuava jugant els seus partits a la pista de la rectoria, on, poc a poc, es va convertir en un baluard inexpugnable. Mossèn Josep va començar a retirar les taules de "ping pong" i una ràdio situada en un local de la rectoria. Allò va suposar la davallada de les activitats del Centre Parroquial.


El 21 de setembre, el Calafell va guanyar el Palamós per 12 gols a 1. A la crònica es destaca els dos gols de Joan Montejo, fets de penal, demostrant la seva especialitat en el xut de la pena màxima i la seva potència en el tir. En l'empat a la pista del Club Natació Reus "Ploms", figura l'aliniació de Josep Maria Figueras que, uns anys més tard, va ser jugador del CP Calafell.


En el partit, a casa, amb el Mataró es demostra el poder golejador de Ricard Urpí, amb tres gols. Sens dubte, en el seu segon any, era una peça important de l'equip i va demostrar una bona entesa amb el seu company de davantera Marcel Miró. A l'empat amb l'Hispano Olivetti, Ricard Urpí i Marcel Miró es van repartir els quatre gols de l'equip.

Equip que es va desplaçar a la pista del Molins de Rei

Equip i expedició (al fons) a la pista del Molins de Rei

Durant aquella temporada regular, un dels desplaçaments que va fer el CP Calafell va ser a Molins de Rei, el 12 d'octubre de 1960. A la fotografia, drets, apareixen Ricard Urpí, Magí Suau i Joan Montejo. Acotats, es veuen Marcel Miró, Josep Maria Papiol i Polo I. Al darrera, la resta de l'expedició calafellenca, que no es van perdre l'oportunitat d'acompanyar l'equip. Es reconeixen, d'esquerra a dreta, "Jaume" Vives, Cisco Vinader (de Cal Bessó), Pau Canyelles (mecànic), l'entrenador Senyor Ferrando, Joan Ortoll, el senyor Ventura (que representava el Club a la Federació) i el xofer.


Aquella temporada destaca pel 6 a 0 en el derbi davant del CE Vendrell. Entre els golejadors, destaca Joan Montejo, de nou, amb tres gols de llançament de penal. El primer gol, fet pel vendrellenc del Calafell Ricard Urpí, obria el marcador. Marcel Miró, amb dos gols més completava la golejada al rival comarcal.


Les cròniques de Josep Garriga, en els partits de casa, a la pista de la rectoria, ens permeten saber com van produir-se els gols i els seus autors, en cada un dels partits. A la vegada, podem veure les alineacions rivals.


El partit del CP Calafell amb el Lista Azul, que va quedar campió, es va saldar amb un empat a un sol gol. El Lista Azul sempre es va distingir per ser un equip dur i molt difícil de batre, gràcies als seus excel·lents porters. En la seva alineació podem destacar Farré i Baldomà, que més endavant serien jugadors del CP Calafell. El golejador va ser Ricard Urpí, per part del Calafell. En el partit contra l'Artextil, observem l'alineació del jugador Chércoles, que més tard fou jugador destacat del FC Barcelona.


En el partit contra el Molins de Rei, destaca la titularitat de Joan Rovira com a porter de l'equip. En el 12 a 3 davant l'Horta, destaquem els sis gols de Marcel Miró i els quatre gols de Ricard Urpí. Polo completava el resultat amb dos gols més.
 
Crònica publicada el març de 1961, al número 216 de la revista Vendrell. Portavoz católico de la villa

En la segona volta del campionat, el Vendrell es va imposar al Calafell, a la pista del Club Deportiu, per 4 gols a 2.


El CP Calafell es va imposar per 6 gols a 1 al CP Vic, que va quedar segon de la lliga. Tres gols de Miró, Polo, Urpí i Montejo, d'un fort tret, van completar el marcador. En el partit contra el Círculo Barcelonista, també a casa, Marcel Miró obria el marcador, però Ricard Urpí feia els cinc gols restants del CP Calafell.

Llicència de Marcel Miró per la temporada 60/61

Revers de la llicència de Marcel Miró per la temporada 60/61
Com a curiositat, d'aquella temporada es conserven les llicències de Marcel Miró i Juán Fernández. La del Marcel està omplerta a mà per ell mateix.

Llicència de Juán Fernàndez per la temporada 60/61

Revers de la llicència de Juán Fernàndez per la temporada 60/61

A la llicència de Juán Fernández observem que està feta l'1 de desembre de 1960, degut a que aquell any va acabar el servei militar. A més, en el revers, veiem que figura la seva renovació per la temporada següent 61/62.


D'aquella mateixa temporada, hem trobat una crònica del Campionat regional de juvenils del Grup de Tarragona, on participava el CP Calafell. La crònica pertany al 21 de setembre de 1960 i va ser publicada en El Mundo Deportivo. En ella es veu la derrota a la pista del Vendrell per 5 gols a 0.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada