dissabte, 21 de gener del 2012

El primer ascens i el fitxatge del Rius

Visita a Mossèn Jaume Tobella, a la parròquia de Poble Nou. Calafell d'Abans.

El C.P. Calafell no s'oblidava de Mossèn Jaume Tobella. Aprofitant un dels desplaçaments a Barcelona, el van visitar a la parròquia on exercia, situada al carrer Pere IV del Poble Nou. Fins allí, també hi va anar l'esbart dansaire de Calafell. Malgrat això, les relacions amb la parròquia local de Calafell continuaven deteriorant-se. Alguns dies es feia impossible entrenar per manca de llum o per no disposar de la clau del recinte de la pista de la Rectoria.

A la fotografia, podem veure Joan Montejo, Francisco Solé (de cala Adelaida), Mossèn Jaume Tobella, "Jaume" Vives, Albert Romeu (drets), Josep Maria Papiol "Angelet" i Joan Ortoll (acotats).

Agustí Blanch i Güell (Rius). Foto: Josep Garriga

La temporada 61/62 es produeix la incorporació del jugador Agustí Blanch, popularment conegut com Rius, procedent del CP Vilafranca, amb 24 anys d'edat. La seva aportació a l'equip es va notar molt, sobretot en defensa, demostrant el seu caràcter guanyador i la seva qualitat tècnica.

Joan Rovira i Palau (porter). Foto: Marcel Miró

Aquella mateixa temporada, es produeix un relleu a la porteria. Josep Maria Papiol "Angelet" es retira i el substitueix Joan Rovira i Palau (de Ca l'Andon).  Aquesta fotografia correspon al partit jugat, el 12 de novembre del 1961, davant de l'Artilene a la pista de la rectoria. El CP Calafell va guanyar per 4-0. No va encaixar, doncs, cap gol en el seu debut. El Joan va començar a l'equip juvenil fins arribar al primer equip. Al llarg dels anys posteriors, va ser entrenador de la base i del primer equip, en diferents etapes. Cal destacar la temporada 76/77, on va ser sots-campió de la Primera Divisió Nacional, assolint l'ascens a Divisió d'Honor, en una promoció davant del CE Vendrell.

Equip del Centre Parroquial Calafell - Temporada 61/62

L'equip d'aquella temporada del Centre Parroquial Calafell estava format, doncs, per Joan Montejo, Ramon Gibert "Serenet", Joan Papiol "Rovelló", Agustí Blanch "Rius" (drets), Albert Romeu (de Cal Pau del Cuixes), Polo I, Joan Rovira (porter) i Ramon Farré (acotats), canviant de porter a jugador de camp.

Calendari i resultats de la Temporada 61/62

En aquesta temporada hi van participar fins a quinze equips diferents. Com a nota singular, l'inici de l'equip Artextil que, a partir de la segona jornada, va passar a anomenar-se Artilene.


Com es veu a la classificació, el CP Calafell va quedar en segon lloc, assolint l'ascens directe a Primera Divisió, per primer cop a la història. El campió va ser el S.E.A.T. de Barcelona. El CE Vendrell, que havia quedat en tercer lloc, va disputar una promoció d'ascens amb tres equips més (S.F. Terrassa, Lista Azul i CD Laietà), quedant en primer lloc i assolint l'altra plaça d'ascens.

Article publicat l'octubre de 1961, a la revista Vendrell. Portavoz católico de la Vila

Cal destacar del nostre equip que, dels vint-i-vuit partits disputats, en va guanyar vint i empatar dos. Només va patir sis derrotes. Amb seixanta gols en contra, va aconseguir ser el segon equip menys golejat. Però, els cent divuit gols a favor, en el campionat, demostren el seu poder ofensiu.

El CP Calafell a la pista del CH Molins de Rei. Foto: Marcel Miró.

La foto correspon al partit disputat el 8 d'octubre de 1961, a la pista del CH Molins de Rei, on hi eren Agustí Blanch "Rius", Ramon Gibert, Joan Montejo, Joan Papiol "Rovelló", Josep Maria Papiol "Angelet" (en les seves noves funcions de delegat), Pau Canyelles (mecànic) i, acotats, Joan Rovira (porter), Polo I, Albert Romeu (porter) i Ramon Farré. El partit va acabar amb el resultat d'empat a un gol.


Josep Garriga continuava fent les cròniques dels partits jugats a casa pel CP Calafell que es publicaven en El Mundo Deportivo. En aquestes dues, el Calafell aconsegueix la victòria per 4 gols a 2 en ambdós partits.

Equip del CP Calafell a la pista del CN Reus "Ploms". Foto: Marcel Miró

En el partit disputat el 18 de febrer de 1962, a la pista del Club Natació Reus "Ploms", la victòria va somriure el nostre equip per 2 gols a 3. A la fotografia d'aquell dia hi podem veure Pau Canyelles (mecànic), Polo I, Joan Papiol, Joan Montejo, Marcel Miró (sancionat), Josep Maria Papiol (delegat), Joan Rovira (porter) i, acotats, Ramon Gibert, Agustí Blanch "Rius", Albert Romeu (porter) i Ramon Farré.

El jugador Marcel Miró, vestit de carrer a la foto, estava sancionat per haver empaitat un àrbitre pel carrer en un partit amistós de pretemporada, a Calafell. El van castigar amb nou mesos d'inhabilitació. Ell mateix es va haver de defensar davant de la Federació Catalana en una carta de perdó per la seva acció, aconseguint una reducció de la seva sanció fins a sis mesos. En aquell moment, donada la vàlua reconeguda del Marcel, diversos equips (entre ells el CP Vilanova) van demostrar interès per fer-se amb els seus serveis. Li van prometre intercedir davant de la Federació per rebaixar, encara més, la seva sanció. Però, en Marcel s'hi va negar. La Junta Directiva de l'època, en conèixer la intenció d'aquests equips, va enviar el seu amic "Angelet" per aconseguir apropar en Marcel a l'equip, molest per l'actitud de la Junta en no defensar-lo davant de la Federació i haver de fer-ho ell mateix.

Crònica del novembre de 1961, publicada al número 232 de la revista Vendrell

El Centre Parroquial Calafell guanyava (5-3) al Club Deportiu Vendrell, remuntant un 0 a 2 advers, al descans. El Calafell aprofitava l'empenta del públic local per a guanyar un partit que s'havia posat coll amunt. Calafell i Vendrell es disputarien una de les dues places d'ascens directe a la Primera Divisió.




Imatge cedida per Jordi Lluch, corresponent al derbi comarcal del 18 de març de 1962

El 18 de març de 1962 es va celebrar un dels derbis comarcals, a la pista de l'antic velòdrom del Vendrell. El resultat va ser d'empat a un gol, sent autors dels gols "Cisco" Prats i Agustí Blanch "Rius".

Crònica del març de 1962, publicada al número 240 de la revista Vendrell

L'anècdota de la temporada va ser que, en el partit disputat a la pista de l'etern rival comarcal, algú va fer córrer la intenció del CE Vendrell de declarar el derbi com a "dia del Club", comptant amb el desplaçament de molts aficionats del CP Calafell, degut a la bona marxa dels dos equips en el campionat. Algun aficionat calafellenc va proposar als demés de no anar-hi per que el Vendrell no pogués fer una bona "caixa". Així va ser! Tothom es va concentrar on tenia la parada el cotxe de línia Calafell-Vendrell, al començament del carrer Màrtirs. Allí van esperar l'arribada dels jugadors, que va ser molt celebrada per l'empat assolit (1-1).


La pista descoberta de la Rectoria obligava a jugar partits amb inclemències meteorològiques com la pluja. El partit no es podia ajornar si l'aigua acumulada no cobria la meitat de la pilota. Per poder jugar en aquestes condicions adverses es canviaven les rodes habituals per unes d'alumini. Els porters es canviaven els tacs per uns d'alumini, també.

A la crònica del partit jugat davant de l'UE Horta, destaquen els quatre gols de Joan Papiol "Rovelló" que, un cop més, demostrava el seu instint golejador. El "Rovelló" repetia actuació amb quatre gols més, en el partit contra el CH Girona.

Partit a la pista de la Rectoria. Foto: Marcel Miró

Partit a la pista de la rectoria, amb molt de públic. Foto: Marcel Miró

En els partits disputats a casa, el públic responia assistint massivament i recolzant l'equip en tot moment. Això feia que la pista de la Rectoria es convertís en un fortí inexpugnable pels equips contrincants. La proximitat de la gent feia que els jugadors rivals sentissin la pressió ambiental i minvés el seu rendiment. És a dir, el CP Calafell es creixia amb el suport incondicional de la seva afició.

Recepció del Consistori a l'equip del Centre Parroquial. Calafell d'Abans

Un cop assolit l'ascens a la Primera Divisió, l'Ajuntament de Calafell va voler homenatjar a tots els components de la plantilla. Es va habilitar l'escenari del cinema Orient (del cafè de Cal Mariano) i se'ls va fer entrega d'una medalla commemorativa de l'ascens. L'èxit aconseguit va ser aprofitat per exposar els trofeus assolits pel Centre Parroquial Calafell fins la data.

A la fotografia, d'esquerra a dreta, apareixen els regidors Enric Casellas (de Casa Tetas), Jaume Arans (de Cal Niceto), "Jaume" Vives, Salvador Miracle i Joan Palau, els jugadors Marcel Miró, Agustí Blanch "Rius", Albert Romeu, Magí Suau, el directiu Albert Romeu, els jugadors Ramon Gibert i Juan Fernández, el delegat Josep Maria Papiol, els jugadors Joan Rovira, Joan Montejo, Josep Solé Santacana, Ramon Farré, Joan Papiol (amb ulleres fosques), Polo I, el rector Mossèn Josep Llauradó, els directius Francisco Solé i Joan Ortoll, el regidor Josep Solé i, acotat, el President del Centre Parroquial, Vicenç Espiña.

Marcel Miró rep la distinció de mans de l'alcalde

L'alcalde de Calafell, el senyor Aleix Olivella, va fer entrega de la medalla commemorativa als jugadors del CP Calafell, un per un. A la foto, hi veiem en Marcel Miró rebent la condecoració.

Marcel Miró davant dels trofeus exposats

Els trofeus, assolits fins aquell moment pel Centre Parroquial, van ser exposats en motiu de l'ascens. A la foto, hi veiem Marcel Miró. Els trofeus eren de les diferents seccions del Centre Parroquial (tennis taula i hoquei).

1 comentari:

  1. el hoquei era una de les coses q millor sabia fer el pare i en gaudia sempre, era una cosa natural en ell !

    ResponElimina