dissabte, 20 d’octubre del 2012

Adéu a la pista de les Escoles i aposta per un equip de casa

Alineació tipus del C. P. Calafell, la temporada 1974/75

El club va apostar de forma decidida i valenta pels jugadors de casa, a la temporada 1974/75. Després del descens de categoria, la Junta Directiva es va replantejar la situació esportiva, especialment, del primer equip. Així, la plantilla d'aquell any estava configurada per Eugeni Collado, Xavier Montejo, Josep Maria Palau, Antoni Nicolau (a dalt), José José, els porters Julio Peribáñez i Joan Rovirosa i Ramon Armajach (a sota). Completava la plantilla un jove Manuel Casado que ja apuntava bones maneres. Com es veu, el patrocinador d'aquell any va ser Autocars Nicolàs, que feia la seva aportació en viatges.

Francesc Nart i Cabarrocas

Per dirigir tots aquests nois es va pensar en un exjugador del club i, en aquell moment, un entrenador contrastat, el terrassenc Francesc Nart. Aviat es va notar la seva mà i els bons resultats van aportar tranquil·litat al club.

Casament d'Antoni Nicolau i Rosario Martínez

Aquell any, hi van haver tres casaments. Antoni Nicolau, Ramon Armajach i Joan Rovirosa van contraure matrimoni amb les seves respectives parelles. Aquests esdeveniments, donada la popularitat dels jugadors, eren uns aconteixements socials importants dins de la localitat. Com veiem a la fotografia, els jugadors lluïen uns uniformes dels quals en Francesc Nart va aportar la roba i els jugadors i el club van pagar la seva confecció. En els desplaçaments fora de Catalunya d'aquella temporada, sempre es lluïa aquest uniforme transmetent bona imatge del club i del municipi. I en la resta de casaments dels jugadors de la plantilla, també els van dur. En aquests casaments, el club va obsequiar amb 15.000 pessetes a cada un dels jugadors que contreien matrimoni.

Portada programa Festa Major de 1974
Interior programa Festa Major 1974

A la Festa Major de l'any 1974, com ja era tradicional, es va fer el corresponent partit dins l'envelat de la pista de les Escoles.

Ramon Armajach i la seva xicota Maria Cano

En aquest partit de Festa Major, disputat dins l'envelat, es veu la Maria Cano asseguda al "palco" i el Ramon Armajach vestit de jugador. En l'eliminatòria de la Copa del Generalíssim, al C. P. Calafell li corresponia jugar amb el C. P. Claret de Sevilla. L'anada tocava disputar-la a Sevilla i coincidia amb el casament dels dos protagonistes de la fotografia. Es va intentar canviar l'ordre de partits, però no va ser acceptada la proposta per l'equip andalús. També es va proposar jugar a partit únic a Sevilla, en una altra data, però tampoc hi va haver acord. Finalment, la Junta Directiva davant del fet de no poder acompanyar el jugador en el dia del seu casament va optar per cedir el dret de l'eliminatòria al Claret.

Crònica del Diari de Tarragona publicada el 18 d'agost de 1974, cedida per Xavier Montejo

Aquesta temporada, el Club Patí Calafell va tenir l'honor d'organitzar la fase final del Trofeo Señor Presidente de la Junta Provincial de Educación Física y Deportes de Tarragona. Abans, però, s'havien disputat uns partits de classificació per accedir-hi. A les cròniques veiem alguns dels resultats.


Els equips que es van classificar per la fase final van ser el Reus Deportiu, el Club Patí Vilanova, el Club Lista Azul i el Club Patí Calafell. Es va comptar amb la presència de les primeres autoritats provincials i locals, així com del President de la Federació Territorial de Tarragona, el senyor Eladi Berguedà. Per organitzar aquesta fase final, el club va haver de pagar 20.000 pessetes a la Federació, però en va ingressar poc més de 100.000, en concepte d'entrades.


En el primer partit, que enfrontava els dos segons de cada grup, van competir el Lista Azul (Lleida) i el Club Patí Calafell, vencent els locals per 4-0. Així, doncs, el tercer lloc va ser per l'equip calafellenc. La final del torneig la van disputar el Reus Deportiu i el Club Patí Vilanova, empatant a cinc gols al final del partit. Després de la pròrroga, l'empat a sis va obligar a fer una tanda de llençament de penals. La victòria, en aquesta ocasió, va ser pel Vilanova, per 3-2. Aquest partit va ser retransmès per Ràdio Vilanova pel locutor Joan Enric Vidal. Possiblement, va ser el primer cop en que es va fer una retransmissió radiofònica d'un partit d'hoquei a la nostra localitat.




La Federació Espanyola de Patinatge va subvencionar amb 226.935 pessetes el Club Patí Calafell, com a ajut pels desplaçaments fora de Catalunya. L'Ajuntament també va ajudar el club amb 90.000 pessetes de l'època. En els desplaçaments fora de Catalunya, el club abonava els jornals de treball perduts als jugadors, ja que, normalment, es marxava el divendres al matí i el dissabte era jornada laboral. A més, aquell any, el club va comprar 130.000 pessetes en participacions de Loteria de Nadal del número 57.211, per tal d'intentar recollir el màxim d'ajuts possibles per tal de tirar endavant una temporada complexa a nivell econòmic.



El Club Patí Calafell va estar a punt de disputar els llocs d'ascens i promoció d'ascens a la Divisió d'Honor. Un empat a zero gols a la pista del Club Natació Reus "Ploms", en la penúltima jornada, ho va evitar. Al final, el C. P. Calafell va ocupar un meritori cinquè lloc. El Claret de Sevilla i el Patín Kiber de Mieres assolirien l'ascens directe. El C. N. Reus "Ploms" i l'Atlético Montemar van disputar la promoció.

Alineació del C. P. Calafell en un partit a la pista de les Escoles

En aquesta fotografia veiem una de les alineacions del Club Patí Calafell, a la pista de les Escoles, amb l'auxiliar Vicente Weiler, Ramon Armajach, Xavier Montejo, Eugeni Collado, Josep Maria Palau, l'entrenador Francesc Nart (a dalt), Manuel Casado, els porters Julio Peribáñez i Joan Rovirosa, i Antoni Nicolau (a sota).

Crònica del diari Dicen publicada el 7 d'octubre de 1974, cedida per Xavier Montejo

En la primera jornada del Campionat de Primera Divisió Nacional, el visitant era el Pilaristas de Madrid. El Calafell va guanyar per 6-2 a l'equip madrileny, amb dos gols de Montejo, Armajach i Nicolau. L'àrbitre del partit va ser el valencià, senyor Capó.


En el video del primer partit de la temporada, davant l'equip del Club Pilaristas de Madrid que vestia samarreta blava i pantaló blanc, sembla que els golejadors no coincideixen amb la crònica. Aquest fet era molt habitual, ja que molts cops els periodistes del diari ni trucaven al club, inventant-se el resum del partit i els golejadors.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 4 de novembre de 1974, signada per Enric Blanch

Després de tres jornades, el C. P. Calafell compartia liderat amb el Lista Azul de Lleida. A la fotografia hi veiem l'entrenador Francesc Nart. Les seves instruccions van ser fàcilment assimilades pels jugadors, notant-se moltíssim la seva aportació tàctica a l'equip.

Entrevista d'Enric Blanch al President Joan Ortoll, publicada a la revista PatínSport, cedida per Joan Miracle

L'entrevista al President Joan Ortoll, feta per Enric Blanch, mostrava l'optimisme del màxim responsable del club, donant per fet l'ascens de categoria. En ella també es parla de les dificultats econòmiques que travessava el club i més per la gran quantitat de desplaçaments que s'havien de fer fora de Catalunya, en aquesta categoria.

Crònica de Josep Garriga, publicada el 10 de novembre de 1974

En el partit davant l'Igualada, destaca l'alineació dels defenses Estruch i Soteres i els davanters Massana i Fillat. Tres gols de Ramon Armajach donaven una victòria clara als calafellencs per 6-1. L'àrbitre Cuevas venia de Sevilla. El delegat, Màrius Jofre, l'anava a buscar i el portava a l'estació de Sant Vicenç. Aquest detall era sempre molt agraït pels col·legiats.

Crònica de la revista PatínSport, cedida per Joan Miracle

A la crònica de la jornada sis, veiem que el partit entre l'Agustinos de València i el Calafell no es va acabar. Mancaven quinze minuts per disputar i el partit es va ajornar per uns incidents quan el marcador era d'empat a quatre gols. Més endavant, es van disputar els minuts que mancaven i el Calafell va imposar-se per 5-6.

Crònica del diari publicada el 25 de novembre de 1974, cedida per Xavier Montejo

Aquella temporada, el C. P. Calafell es va enfrontar, per primer cop, al Liceo La Paz (actualment, el Liceo de la Corunya). La victòria va ser clara pels locals amb un ampli resultat de 9-3. Tres gols de Collado i Nicolau, dos gols de Casado i un d'Armajach completaven la golejada.

Partit entre el Lista Azul i el C. P. Calafell, disputat a la pista del velòdrom de Lleida

La pista del Lista Azul de Lleida era sempre molt complicada. Els jugadors lleidatans jugaven de forma contundent i agressiva, fent complicada la victòria a l'equip visitant. Jugadors com Roy, Cañas i Soteras eren molt durs i difícils de superar. El Calafell perdria aquell partit per un ajustadíssim 4-3.

Crònica del diari publicada el 16 de desembre de 1974, cedida per Xavier Montejo

A la pista del Patín Kiber, de Mieres, el Calafell va encaixar una nova derrota per 3-0. En aquell equip hi jugava el que seria, durant molts anys, l'entrenador del Liceu de la Corunya i seleccionador nacional, Andrés Caramés.

Equip del Club Patín Kiber de la temporada 1974/75
Els propietaris de la firma Spanish Decorative Flowers, a la pista de les Escoles

En aquesta fotografia, a la pista de les Escoles, apareix el matrimoni danès i el seu fill, Tomàs, al centre, propietari de la marca Spanish Decorative Flowers. Eren grans aficionats a l'hoquei i la seva presència en els partits era molt habitual. Al fons, es veu el porter Joan Rovirosa, defensant la porteria del C. P. Calafell.

Crònica de la revista PatinSport, cedida per Joan Miracle

Un final ajustat de campionat i amb partits complicats, on s'enfrontaven els equips capdavanters de la classificació, donava opcions a diversos equips per assolir l'ascens.

Prèvia d'un diari gallec publicada el 8 de març de 1975

Entrevista al delegat José Luís de la Cruz, feta per un diari gallec, publicada el 8 de març de 1975

S'havia iniciat la construcció de la pìsta poliesportiva en uns terrenys ubicats per sobre del Vilarenc, entre el Poble i la Platja. L'Ajuntament va encarregar aquesta tasca al constructor José Luís de la Cruz que, també, era delegat de l'equip d'hoquei i cunyat del jugador Antoni Nicolau. Ells dos van ser els que van fer els primers treballs de construcció de la pista (moviment de terres i col·locació del terratzo). Les ratlles de joc eren de mosaic, per evitar pintar-les mai més. Amb els anys, la modificació de les normes va obligar a col·locar un nou paviment per a canviar-ho.

Crònica del diari, cedida per Joan Rovirosa

En el penúltim partit, a la pista del Club Natació Reus "Ploms", el Club Patí Calafell es jugava una de les places d'ascens a la màxima categoria de l'hoquei estatal. Una victòria, a Reus, i una possible victòria, davant del Kiber, haurien donat l'ascens directe al Calafell. El conjunt reusenc també tenia possibilitats. L'empat final, a zero gols, va afavorir el Patín Kiber de Mieres.

Crònica del diari, cedida per Joan Rovirosa

Va ser un partit molt dur, on van prevaldre els porters i les defenses per damunt de qualsevol argument ofensiu. En Joan Rovirosa va fer un excel·lent partit, amb una tranquilitat impressionant, aturant tots els xuts dels jugadors del Club Natació Reus "Ploms", donant molta confiança a l'equip.

Crònica del Diari de Tarragona, cedida per Joan Rovirosa

L'àrbitre, el senyor Cuadrado, no va estar a l'alçada del partit. Va permetre un joc al límit del reglament i no va poder imposar la seva autoritat. Els Raja, Montcada, Pitarch,... van deixar la seva empremta en els cossos dels jugadors calafellencs.

Crònica del diari, cedida per Joan Rovirosa


El partit entre el Club Natació Reus "Ploms" i el Club Patí Calafell va aixecar tal expectació que, fins i tot, es van filmar uns deu minuts del mateix. L'equip local va instal·lar una graderia supletòria al costat de la pista per encabir més aficionats d'ambdós equips. Les imatges parlen per si soles de la violència dels jugadors locals en aquell partit.


Aquella temporada es va celebrar el I Trofeig "Restaurant Emilio" en el que hi van participar els equips de l'Ateneu Agrícola Noia, Club Lista Azul (Lleida), Club Deportiu Sícoris (Lleida) i el Club Patí Calafell. A la final, hi van assistir les autoritats locals, el President de la Federació Territorial (El·ladi Berguedà) i el donador del magnífic trofeig (Emili Arans).


En el partit del C. P. Calafell davant del C. D. Sícoris, després de l'empat a nou, els locals van assolir el pas a la final a la tanda de penals, on Xavier Montejo faria quatre gols dels cinc penals que va tirar.

D'aquell torneig es coneixen tots els golejadors de cada un dels equips. Pel C. P. Calafell: Armajach(4), Nicolau (3), José José i Collado (2), Palau i Montejo (1). Pel Lista Azul: Roy (4), Cañas i Soteras (3). Pel Noia: Mundi, Ventura i Arnaiz (3), Llopart (2). Pel Sícoris: Cabús (4), Ferrer i Sogues (3), Jané (1).

A final de temporada, el primer equip del Club Patí Calafell va ser convidat a la inauguració de la pista poliesportiva de Juneda, on va guanyar a l'equip local per 4-9.

En aquella temporada, l'equip Reserva no participava en la seva categoria. Per això va competir en el grup sisè de la Segona Divisió, disputant deu partits, amb quatre victòries i sis derrotes, cinquanta-un gols a favor i cinquanta-nou en contra. Es va classificar en quarta posició. La plantilla la completaven Miquel Serrano, Rafel Solé, Josep Solé, Bartomeu Palau i els juvenils Josep Noya i Pere Josep Ortoll, entre d'altres. L'entrenador era el mateix que el del primer equip, en Francesc Nart.

Equip aleví amb el seu delegat, José Collado

Per primer cop, l'equip aleví va participar en el Campionat Provincial, classificant-se en quarta posició. Va disputar divuit partits, guanyant-ne dotze, empatant-ne dos i perdent-ne quatre. Va fer vuitanta-vuit gols i en va encaixar cinquanta-dos.

Equip aleví amb el seu entrenador, a la pista del C. N. Reus "Ploms"

L'equip estava format per l'entrenador Ramon Ferré, Manuel Carrasco, J.L. Lozano, Josep Olivella, Rafael Sánchez-Broncano (a dalt), el porter Joan Papiol, Jaume Ortoll, Ramon Collado i l'altre porter Jordi Rovira (a sota).



Al final de temporada, l'equip aleví va disputar la Copa Tarragona, coneguda com a Copa Primavera, quedant campió del seu grup. Va disputar les semifinals davant del Reus Deportiu "B", sent derrotat en els dos partits per 4-3, a Reus, i 1-3, a Calafell.


D'aquella temporada també guardem un video de la I Trobada d'hoquei d'alevins que va organitzar el Club Patí Calafell durant la Festa Major d'aquell any, davant del C. B. Valls.



L'equip Infantil va participar en el Campionat Provincial, classificant-se en cinquena posició, disputant setze partits, amb cinc victòries, quatre empats i set derrotes. Va marcar trenta-sis gols i en va encaixar quaranta-nou. A la Copa Tarragona va quedar en tercer lloc del seu grup.

La plantilla la formaven Joan Carles Suau (porter), Josep Maria Meix, Marcel·lí Tutusaus, José López, Jaume Ràfols, Josep Maria Vellvè, Jesús Saura i Josep Ricart. L'entrenador era en Ramon Ferré.



L'equip Juvenil va quedar subcampió provincial, disputant dotze partits, amb nou victòries i tres derrotes. Va marcar quaranta-vuit gols i en va encaixar trenta-dos. A la Copa Tarragona, també es va proclamar subcampió. A la semifinal, van guanyar el C. N. Reus "Ploms" per 6-0, a Calafell, i van perdre per 2-0, a Reus. A la final, disputada en el Col·legi Residència de l'Arboç, van ser derrotats pel Reus Deportiu per un ajustat 3-2.

La plantilla la formaven Miguel Camacho (porter), Luís Escudero (porter), Josep Maria Palau, Joan Mañé, Pere Josep Ortoll, Josep Noya, Marcel·lí Tutusaus, Joan Pons i Juanito Garcia. L'entrenador també era en Ramon Ferré.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada