dijous, 6 de setembre del 2012

Minva el potencial per dificultats econòmiques

Una de les aliniacions de la temporada 1972/73

Les dificultats econòmiques que travessava el club van fer replantejar els objectius en la temporada 1972/73. Mantenir la categoria i donar pas a la pedrera es van convertir en els pilars de la política esportiva del club. La manca de recursos econòmics va fer que es prescindís de tota la línia defensiva de l'equip que havia estat molt important en la temporada anterior, on la seva solidesa va fer possible mantenir la categoria.

 

A la porteria, es va prescindir del porter Manel Mir i es va incoporar Víctor Gasulla. A la defensa, enlloc de Joan Farré, es va incorporar el vilanoví Coll. D'aquest jugador podem dir que, com a fitxa, s'acordà ajudar-lo en la compra d'un cotxe. Es van endossar, per part del club, unes lletres de canvi del cobrament del patrocinador C.U.S.E.S.A. que, en part, no van ser cobrades i les va abonar en Joan Ortoll, que continuava sent el president del club. La retirada de "Rius" va permetre la incorporació del defensa José José.

Lluís Zuriaga, publicada a la revista Patín Hockey, número 11, del  3 de novembre de 1967

En Lluís Zuriaga es va incorporar a la davantera, procedent del Vendrell. El davanter internacional tenia com a especialitat la rapidesa i habilitat amb la bola. A més, era un excel·lent golejador. Aquest important fitxatge, juntament amb la incorporació de jugadors del planter, completava el primer equip. Els jugadors de la pedrera acompanyaven el primer equip, mantenint l'activitat amb l'equip Reserva. L'entrenador, un any més, continuava sent el germà Fèlix Costa Bofarull.

Fitxa federativa de la temporada 1972/73 de Josep Hugué Pàmies, com a delegat

En Josep Hugué Pàmies continuava fent les tasques de delegat del primer equip, un any més. El primer equip es va desplaçar a Tortosa, en motiu de la inauguració del pavelló poliesportiu, disputant un partit davant del Reus Deportiu. Per aquesta participació va ingressar 15.000 pessetes en concepte de despeses.

Calendari de butxaca del C.P. Calafell de la temporada 1972/73

D'aquella temporada es conserven dos calendaris de butxaca editats pel C.P. Calafell.

Calendari de mà del C.P. Calafell de la temporada 1972/73

Relació dels equips i dels jugadors de la Divisió d'Honor de la temporada 1972/73, cedida per Joan Miracle

La plantilla de jugadors que formaven l'equip sènior i el Reserva (o Sub-23) la formaven els porters Víctor Gasulla, Miquel Serrano i Julio Peribáñez, els defenses Eugeni Collado, Xavier Montejo, José José, Coll, Rafel Solé, Josep Solé, i els davanters Xavier Massana, Lluís Zuriaga, Antoni Nicolau, Manuel Casado, Ramon Armajach i Bartomeu Palau Arans. Els dos equips compartien el mateix entrenador.

Calendari i resultats de la temporada 1972/73 a la Divisió d'Honor

L'empresa local Spanish Decorative Flower, de fabricació i exportació de flors seques, va ajudar amb un donatiu de 50.000 pessetes. El club va continuar ajudant els jugadors que feien el servei militar. Així, a Ramon Armajach se'l va ajudar entregant-li un import de 4.248 pessetes pels viatges que havia fet per venir a jugar. A Eugeni Collado, fent el servei militar a l'Àfrica, se li van enviar 2.500 pessetes d'ajut.

Classificació de la temporada 1972/73 a la Divisió d'Honor

Amb un equip com el que hem comentat, el C.P. Calafell va repetir la proesa de mantenir la màxima categoria, un any més. Va quedar en desena posició del campionat, rodant jugadors joves per que agafessin experiència pel futur.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 2 d'octubre de 1972

El primer partit d'aquella temporada va ser el derbi comarcal entre el Club Deportiu Vendrell i el Club Patí Calafell. Els calafellencs s'imposaven per 3-4 a l'etern rival, a domicili, remuntant el 3-0 inicial. Dos gols de Nicolau posaven el Calafell dins el partit. Dos gols més de Montejo confirmaven la sorprenent remuntada visitant.

Aliniació del primer equip en un partit a la pista de les Escoles, la temporada 1972/73

En aquesta fotografia veiem una de les aliniacions del C.P. Calafell, en un partit a la pista de les Escoles, encapçalada per l'entrenador, el germà Fèlix Costa, Xavier Montejo, Joaquim Massana, Coll (a dalt), Antoni Nicolau, Miquel Serrano (porter), Víctor Gasulla (porter) i Lluís Zuriaga (a sota).

Cròniques dels diaris El Mundo Deportivo i Dicen, publicades el 9 d'octubre de 1972

Dos gols més de Nicolau i dos de Zuriaga donaven dos punts més davant l'Ateneu Agrícola Noia. Els calafellencs havien iniciat el campionat de la millor manera possible, amb dues victòries consecutives.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 16 d'octubre de 1972

La primera derrota arribaria a Terrassa, a la pista del Sagrada Família, per 6-3. No obstant, el conjunt calafellenc es mantenia en la cinquena posició del campionat.

Cròniques dels diaris El Mundo Deportivo i Dicen, publicades el 23 d'octubre de 1972  

Una victòria, a la pista de les Escoles, davant del Club Natació Reus "Ploms" per 5-2 donaria dos punts més al conjunt del "germà" Fèlix. Dos gols de Zuriaga avançaven el C.P. Calafell en el marcador. Però els tres gols de Xavier Montejo sentenciarien el partit.

Xavier Montejo, en un partit davant l'HC Igualada a la pista de les Escoles. Fotografia cedida per Xavier Montejo

Xavier Montejo va marcar tres gols en aquella quarta jornada, davant del C.N. Reus "Ploms". El seu fort xut el feia ser també un atacant a tenir en compte, però les seves qualitats més destacades eren defensives.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 30 d'octubre de 1972

Un ajustat 5-4 final a la pista de l'Igualada H.C. col·locava el C.P. Calafell a la meitat de la taula. El 3-0 de la mitja part, a favor del conjunt local, seria inabastable pels calafellencs que mai van donar el partit per perdut.

Cròniques dels diaris El Mundo Deportivo i Dicen, publicades el 6 de novembre de 1972  

El Sentmenat arribava com a líder de la categoria i volia demostrar el seu poder. Va començar el partit marcant en els primers instants. La primera part va acabar en 0-2 pels visitants. Els dos gols de Zuriaga i el gol de Massana no van ser suficients per aconseguir algun punt.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 13 de novembre de 1972

Els dos gols de Massana van resultar insuficients per derrotar el C.H. Cerdanyola a la seva pista. Dos gols de Sisquella i un de decisiu de Mundi van donar els dos punts al conjunt local en un partit molt igualat i dur en defensa.

Cròniques dels diaris El Mundo Deportivo i Dicen, publicades el 20 de novembre de 1972  

El totpoderós Reus Deportiu de Garcia, Rabassa, Salvat, Vilallonga i, sobretot, Sabater va donar una exhibició de joc davant del C.P. Calafell, imposant-se per un contundent 15-5. Els tres gols de Zuriaga i els dos de Nicolau no van servir de gran cosa.

Cròniques dels diaris El Mundo Deportivo i Dicen, publicades el 27 de novembre de 1972  

El C.P. Calafell es va refer ràpidament del cop dur que va rebre a Reus i es va imposar al FEMSA de Madrid per 13-3. Cinc gols de Massana i Zuriaga, afegits als tres de Nicolau, impulsaven una extraordinària victòria pel conjunt calafellenc.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 4 de desembre de 1972

En una pista mullada i amb el tàndem format per Humbert Ferrer i "Catxo" Ordeig, el C.P. Voltregà es va imposar clarament al C.P. Calafell, per 7-1. Els quatre gols de Recio demostraven el poder golejador del conjunt de l'Osona.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 11 de desembre de 1972

Un important empat davant del llavors líder de la categoria, l'Arenys de Munt, donaria un punt més al C.P. Calafell. El 3-3 final demostra la igualtat del partit, però que no va arribar fins el darrer minut del mateix, amb un gol d'Edo.

Crònica del diari Dicen, publicada el 11 de desembre de 1972 

L'Arenys de Munt es quedava en tercer lloc, empatat a punts amb el segon, el Reus Deportiu. El C.P. Calafell era llavors a la novena posició de la taula classificatòria.

Crònica del diari Dicen, publicada el 18 de desembre de 1972 

El C.P. Calafell perdia al Palau Blaugrana davant del F.C. Barcelona, per 7-3. La primera part va acabar amb un solitari 1-0 pels locals, marcat per Vila. Quatre gols de Chércoles, a la segona meitat, sentenciaven el partit.

Cròniques del diari El Mundo Deportivo, publicades el 18 de desembre de 1972 i el 8 de gener de 1973 

Aliniació del primer equip en un partit a la pista de les Escoles, la temporada 1972/73 

En un altre partit, a la pista de les Escoles, l'equip va formar amb els defenses Coll i Montejo (a dalt), els davanters Nicolau i Zuriaga (a sota) i el porter Gasulla.

Crònica del diari Dicen, publicada el 8 de gener de 1973

No obstant, el conjunt calafellenc es refeia d'aquella derrota guanyant al difícil equip del Mataró, a la pista de les Escoles, per 7-6. El Calafell remuntava un avantatge de 3-6 que tenia el Mataró, ja a la segona meitat.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 15 de gener de 1973

A l'inici de la segona volta del campionat de la temporada 1972/73, el derbi comarcal el va guanyar el C.D. Vendrell. Els dos gols de Nicolau i el gol de Zuriaga no servien per repetir el resultat aconseguit a la primera volta, a la capital del Baix Penedès.

Crònica del diari Dicen, publicada el 22 de gener de 1973

Un valuós empat a la pista de l'A.A. Noia, a tres gols, donava un punt més al C.P. Calafell. El jugador Manuel Casado s'estrenava com a golejador a la màxima categoria pels calafellencs, fent el primer i el tercer gol del partit. El darrer gol de Casado suposava l'empat, a poc del final, però també el gol 500 del C.P. Calafell a la màxima categoria de l'hoquei estatal.

Cròniques del diari El Mundo Deportivo, publicades el 22 i el 29 de gener de 1973

Crònica del diari Dicen, publicada el 29 de gener de 1973

Un altre empat, aquest cop a quatre gols, davant del Sagrada Família de Terrassa suposava seguir sumant punts una jornada més. En una crònica donen dos gols a Casado i un a Zuriaga. En l'altra crònica donen dos gols a Nicolau, un a Ramon Armajach i un a Casado, que tornava a "sucar".

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 5 de febrer de 1973

El partit davant del Club Natació Reus "Ploms" va ser molt igualat. La primera part acabaria amb 4-3 a favor dels locals, però a la segona el C.P. Calafell no donaria el braç a tòrcer, marcant, fins i tot, en els segons finals el 6-5 definitiu.

Crònica del diari Dicen, publicada el 5 de febrer de 1973

El conjunt calafellenc es posava en situació delicada de la classificació a tant sols un punt de la promoció per baixar de categoria. A la classifiació del diari Dicen no surt el C.N. Reus "Ploms", amb 12 punts.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 12 de febrer de 1973

Una nova ensopegada, davant l'Igualada H.C., a la pista de les Escoles, per 2-4, mantenia en posicions perilloses el conjunt del C.P. Calafell, una setmana més. Els gols de Nicolau i Montejo no van servir per aconseguir alguna cosa positiva del partit davant els de la capital de l'Anoia.

Xavier Montejo, en un partit davant l'HC Igualada a la pista de les Escoles. Fotografia cedida per Xavier Montejo 

Xavier Montejo tornava a marcar davant l'Igualada HC, partit al qual correspon aquesta instantània. L'Igualada HC s'apropava en la classificació de forma perillosa.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 19 de febrer de 1973

Els nervis en el conjunt calafellenc van anar en augment. Una contundent derrota a la pista del Sentmenat, el segon classificat, per 13-4, va suposar que el C.P. Calafell entrés en zona de promoció per baixar de categoria. La victòria de l'Igualada HC davant del FEMSA el deixaven en la onzena posició, a dos punts del descens directe.

Després d'aquest partit, a manca de set jornades pel final de temporada, es va decidir el canvi d'entrenador. Els resultats aconseguits havien portat l'equip a una classificació perillosa. Calia un canvi de mentalitat i sortir de la dinàmica negativa. El C.P. Calafell tenia un calendari complicat per disputar fins el final de temporada, amb enfrontaments davant del Cerdanyola, Reus Deportiu, FEMSA, Voltregà, Arenys de Munt, Barça i Mataró.

Crònica del diari Dicen, publicada el 26 de febrer de 1973

El C.H. Cerdanyola s'imposaria per un contundent 1-8 a la pista de les Escoles. La ferida de l'equip calafellenc era molt important i els aficionats s'anaven desmoralitzant i el descens semblava, cada cop, més a prop. En aquest partit debutava a la banqueta en Marcel Miró, fent les tasques d'entrenador.

Cròniques del diari El Mundo Deportivo, publicades el 26 de febrer i el 5 de març de 1973

No obstant, un importantíssim i destacadíssim empat davant del líder, el Reus Deportiu, a cinc gols, donava ales a l'equip calafellenc. De nou, aconseguien posar-se per damunt de l'Igualada H.C., sortint de les posicions de perill. El partit davant del Reus Deportiu va ser el millor de la temporada, tal com diu la crònica del diari.

Crònica del diari Dicen, publicada el 5 de març de 1973

Tres gols de Sabater donaven avantatge al Reus Deportiu per 5-2. Els dos gols de Zuriaga només servien per escurçar distàncies. Però, en una sensacional segona meitat, el C.P. Calafell aconseguia l'empat amb un gol de Nicolau, un de Collado i un altre de Zuriaga que suposava l'empat definitiu.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 12 de març de 1973

Una nova i inesperada derrota a la pista del FEMSA de Madrid, posaven al conjunt calafellenc, de nou, en posició de disputar la promoció. El Mataró s'imposava al C.N. Reus "Ploms" i empatava a punts amb el C.P. Calafell, passant davant per la diferència de gols en el partit d'anada.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 19 de març de 1973

Tres gols de Zuriaga van donar la victòria al conjunt calafellenc davant del C.P. Voltregà. La facilitat golejadora del Lluís es posava de manifest, en cada jornada, per ajudar a l'equip a mantenir la categoria.

Crònica del diari Dicen, publicada el 19 de març de 1973

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 26 de març de 1973

Una dolorosa derrota per 11-2 a la pista de l'Arenys de Munt, tercer a la classificació, deixava el C.P. Calafell sense sumar cap punt. Els gols de Zuriaga i Casado no van servir per res. No obstant, els resultats dels equips de la part baixa de la classificació van ser favorables pel conjunt calafellenc.

Cròniques dels diaris Dicen i El Mundo Deportivo, publicades l'1 d'abril de 1973

El C.P. Calafell rebia el F.C. Barcelona i es tornava a créixer, a la seva pista, guanyant al conjunt blaugrana per 7-5. Un 2-4 pel Barça, a la mitja part, amb tres gols de Riera i un de Brassal, feien pensar en una nova derrota pl conjunt local. Tres gols de Zuriaga i dos de Massana, a la segona meitat, van donar una important victòria al conjunt del C.P. Calafell. El C.P. Calafell s'allunyava de les posicions de perill matemàticament, aconseguint mantenir-se un any més a la màxima categoria.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 9 d'abril de 1973

En la darrera jornada, el conjunt mataroní va derrotar el C.P. Calafell, que ja no es jugava res. El Mataró. més motivat, aconseguia la victòria per 3-1. Els porters dels dos equips van ser els millors damunt la pista. En aquesta crònica veiem l'aliniació del jugador Manel Boronat, procedent del Patín Reus, que va venir per reforçar la defensa en el darrer tram del campionat. Era un jugador experimentat, que havia jugat al Reus Deportiu. Per la seva contractació, el club va abonar 25.000 pessetes al seu club de procedència.

Fotografia extreta del llibre TESTIOMIOS (II), d'Enric Blanch

Com es veu, els set darrers partits van ser autèntiques finals. Però, el bon ambient al vestidor que havia portat el nou entrenador, l'incombustible Marcel Miró, van permetre aconseguir el miracle de la permanència. Van patir molt en defensa durant tota la temporada, com ho demostra que el C.P. Calafell va ser el segon equip més golejat.


El màxim realitzador del C.P. Calafell va ser Lluís Zuriaga, amb 45 gols, molt per davant de l'altre gran golejador de l'equip, el jove Antoni Nicolau. Cal destacar els primers sis gols del Juvenil Manuel Casado, els primers que aconseguiria amb el primer equip del C.P. Calafell i a la màxima categoria de l'hoquei estatal.


En el llistat de golejadors de la categoria, observem la meritòria quarta posició de Lluís Zuriaga. Per davant d'ell, només Joan Sabater (Reus Deportiu), Gallofré i Solarnau (Sentmenat).

Cròniques del diari El Mundo Deportivo, publicades el 14 i el 21 de maig de 1973

Aquella temporada, el C.P. Calafell tornaria a disputar la Copa de Su Excelencia el Generalísimo. En la primera ronda va quedar exempt de disputar-la. En la segona ronda, el Patín Kiber, de Mieres, en seria el rival. El conjunt asturià va posar més dificultats de les esperades, demostrant perquè havia ascendit de categoria aquell mateix any.

Tres gols de Zuriaga i Nicolau, afegits als dos de Massana, donaven un clar avantatge en el partit d'anada, disputat a Calafell. El 8-4 aconseguit semblava sentenciar l'eliminatòria, però el Patín Kiber va estar molt a prop de donar la sorpresa i remuntar-la en la seva pista.

Crònica d'un diari, publicada el 21 de maig de 1973

Segons les cròniques dels diaris locals, l'àrbitre Canalejo, de Madrid, va ajudar a que el C.P. Calafell passés ronda davant el conjunt asturià. L'empat a un gol de la primera part, amb gol de Massana, no feia preveure que el Calafell passaria dificultats per superar l'eliminatòria. El 7-3 a pocs segons del final, feia preveure una pròrroga. El gol definitiu de Zuriaga desfeia aquesta possibilitat, donant el pas a la següent ronda al conjunt català.

Crònica d'un diari, publicada el 21 de maig de 1973

Massana i Nicolau, juntament amb els dos gols de Zuriaga, posaven el 7-4 definitiu que permetia passar a la següent eliminatòria de la Copa. El públic de Mieres va ovacionar els dos equips pel bon joc ofert en aquell partit.

Crònica d'un diari, publicada el 21 de maig de 1973

En el Patín Kiber hi podem veure la suplència d'Andrés Caramés, qui anys més tard seria entrenador del Liceo HC i seleccionador espanyol d'hoquei.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 27 de maig de 1973

El rival, en la propera ronda de quarts de final, seria el Reus Deportiu. El 6-8 aconseguit pel Reus, a la pista de les Escoles, demostrava la superioritat de l'equip del Baix Camp, deixant l'eliminatòria molt coll amunt pels calafellencs. Tot i això, el Calafell va aconseguir remuntar un 2-6 de la primera part, posant el 6-6 en el marcador. Al final, dos gols del Reus imposaven la llògica.

Crònica del diari El Mundo Deportivo, publicada el 31 de maig de 1973

El C.P. Calafell no va donar el braç a tòrcer fàcilment. La primera part del partit de tornada va acabar en empat a un gol, marcat per Nicolau per part del Calafell. José José, jugador procedent de Vilanova, marcava el segon gol del Calafell, en una segona meitat on el Reus va golejar. El partit acabava amb un clar 10-2 que donava el pas a les semifinals al conjunt reusenc.

Joan Sabater, jugador del Reus Deportiu

El Club Patí Calafell va participar en l'homenatge, de caràcter nacional, que tot el món de l'hoquei va dedicar a Joan Sabater i Escuder, jugador del Reus Deportiu, considerat el millor jugador del món de l'època. D'ell van aprendre molts jugadors la tècnica i la visió de joc que tenia d'aquest esport.

Entrada del partit d'homenatge a Joan Sabater

El club li va fer entrega d'una placa d'homenatge, confeccionant també una pancarta on li agraïen el bon hoquei que sempre ens va aportar. A la pista, es va apropar fins allí on estàvem i la va llegir, doinant-nos les gràcies. Després, sempre ho ha recordat amb simpatia vers el club per aquest magnífic detall d'esportivitat.

Aliniació del juvenil del C.P. Calafell de la temporada 1972/73

En aquesta temporada, a banda del primer equip i el Sub-23, el club tenia en competició un equip Infantil i un equip Juvenil. La plantilla del Juvenil el formaven Miguel Camacho i Luís Escudero, com a porters, Josep Maria Palau, Josep Vives, Pere Josep Ortoll, com a defenses, Manuel Chincolla, Josep Noya i Antonio Sánchez, com a davanters. L'entrenador, tant del juvenil com de l'infantil, era en Ramon Ferré Menéndez.

Resultats del C.P. Calafell de la categoria Juvenil

Classificació del grup G del Campionat de Catalunya Juvenil

L'equip Juvenil va quedar campió provincial i subcampió del Torneig Primavera. Com a campió provincial, va participar en una eliminatòria o fase de grup del Campionat de Catalunya, davant del C.P. Voltregà. Els resultats van ser una derrota, en pròpia pista, per 2-4 i un empat a Voltregà, a un gol.

Aliniació del C.P. Calafell de la categoria Juvenil

En aquesta fotografia, l'equip Juvenil estava configurat per Pere Josep Ortoll, Josep Vives, Manuel Chincolla (a dalt), Joan Palau (ocasionalment, porter), Josep Noya i Luís Escudero (porter).

Jugadors dels diversos equips del C.P. Calafell, temporada 1972/73

En aquesta altra fotografia, veiem els jugadors dels diferents equips que tenia el Club Patí Calafell en competició. Tot i les dificultats, el club augmentava en nombre de jugadors que volien patinar i jugar a hoquei. Ja es preparaven un grup de joves que formarien l'equip aleví en la propera temporada.

Resultats del C.P. Calafell de la categoria Infantil
Classificació del Campionat Provincial de la categoria Infantil de la temporada 1972/73

La plantilla de l'Infantil la formaven Joan Carles Suau (porter), Joan Mañé, Joan Palau, Marcel·lí Tutusaus, Joan "Juanito" Garcia, Josep Maria Vellvé, Joan Pons, Josep Maria Meix, Jesús Saura, Daniel Tutusaus, Jaume Ràfols, Lozano i Josep Ricart.


Van quedar en tercer lloc del Campionat Provincial, empatats amb el segon classificat, el C.N. Reus "Ploms", a vint-i-dos punts. També van ser subcampions del Torneig Primavera.

Jugadors dels diversos equips del C.P. Calafell, temporada 1972/73

En aquesta altra fotografia dels jugadors de les diverses plantilles del club, destaca, el tercer per l'esquerra a la fila de sota, un joveníssim Jaume Ortoll.

Jordi Sicart amb els patins, Mª Àngels Miró i una altra nena, a la pista del poble. Foto cedida per Jordi Sicart

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada