diumenge, 13 de maig del 2012

El juvenil campió provincial, subcampió de Catalunya i quart d'Espanya

Equip juvenil al Campionat d'Espanya de Bilbao


Al final, després de la dura sanció al Club, la Federació va permetre competir els equips de la base del C. P. Calafell en els campionats corresponents per la temporada 68/69. Havien quedat molts pocs socis, uns quaranta, dels quals una trentena, denominats abonats, aportaven una quota de cinquanta pessetes al mes. Després hi havia els socis protectors que aportaven mil pessetes l'any. Tot plegat, eren pocs recursos per dedicar-los a uns joves que prometien arribar molt lluny. Repassant el llibre de caixa, veiem una anotació d'una subvenció del Frente de juventudes de l'època per un import de 30.000 pessetes.

L'equip Juvenil, en un desplaçament

Durant aquella temporada, la junta gestora va aprofitar el partit de la final de la Copa d'Europa entre el Benfica i el Reus Deportiu per portar els jugadors de l'equip juvenil per poder veure els millors jugadors de l'època, comprant les entrades que van costar quatre-centes cinquanta pessetes. Els jugadors van poder presenciar la victòria del Reus Deportiu amb totes les seves figures (Sabaté, Vilallonga, Rabassa,...).


Carta de la Federació Catalana d'Hoquei, adreçada a Cosme Romeu

La Federació Catalana d'Hoquei va enviar una carta a Cosme Romeu, membre de l'antiga Junta Directiva del club, on s'aixecava la sanció imposada al Club Patí Calafell. En la mateixa carta, es suggeria un partit del primer equip del Calafell, davant el Mataró, emès per TVE, que mai va arribar a produir-se. El primer equip del Calafell es va desfer, arran de la sanció, i era impossible disputar aquell partit.

Josep Montejo Rovira, agafant l'stick per primer cop, al carrer

La temporada "post-Mataró" va ser molt difícil, però a la vegada molt engrescadora. Ens havien deixat sense equip sènior. Aquest fet, lluny de treure'ns força, ens va omplir de motivació per dedicar a la pedrera tot el temps necessari per crear un sentiment que va arrelar, i molt, en l'idea de treballar en la base pel futur.

Teníem un equip infantil i un juvenil, on era baixa el porter Joan Rovirosa Suau, que havia anat a fer el servei militar. Al seu retorn, i donada la carència d'un equip sénior, va ser cedit al C. P. Monjos, on va poder esperar el compliment de la sanció al Club, sense perdre ritme de competició.

Classificació del campionat provincial i del trofeu Delegació provincial de la categoria infantil

Els infantils van quedar en tercer lloc del Campionat Provincial i en quart lloc en el Trofeo de la Delegación Provincial de Educación Física y Deportes, organitzat per la Territorial de Tarragona.

L'equip juvenil va acaparar tota l'espectació de l'afició, recollint els fruits a final de temporada. Va ser campió provincial, imbatut, subcampió de Catalunya i quart al Campionat d'Espanya, a Bilbao. Els Romeu, Solé, Montejo, Mañé, Collado, Nicolau, Armajach, Serrano i els entrenadors Ton Vidal i Agustí Blanch "Rius" van escriure una página important en la història del Club.

En el Campionat de Catalunya va disputar catorze partits, en el grup A, guanyant-los tots i marcant noranta-quatre gols, rebent-ne només divuit en contra. El va seguir en Club Natació Reus “Ploms”.


L'equip juvenil, després de proclamar-se campió provincial, va disputar el Campionat de Catalunya, quedant subcampió, classificant-se pel Campionat d'Espanya que s'havia de celebrar els dies 1, 2, 3 i 4 de maig de 1969, a Bilbao. Per poder participar en aquest campionat, la Federació Espanyola va ajudar el Club amb vint-i-tres mil dues-centes pessetes. L'Ajuntament va subvencionar el Club amb vint mil pessetes.

Llibre de caixa on es veuen algunes despeses del desplaçament al Campionat d'Espanya

El desplaçament el van fer amb una furgoneta propietat de Joan Ortoll. Tal com podem veure en les anotacions del llibre de caixa, van fer nit a Saragossa per seguir, l'endemà, el viatge cap a Bilbao. En la mateixa fulla podem veure totes les despeses que va originar la participació en aquest campionat.

Article d’un diari, cedit per Xavier Montejo

Equip juvenil a l'hotel de Bilbao

A Bilbao, es van allotjar a l'Hostal Maroño, coincidint amb el Club Patí Vic. Com a anècdota, els jugadors osonencs eren recollits en taxi per portar-los a la pista, mentre els calafellencs anaven amb les bosses al coll fins la parada del trolebus.

Aquest equip juvenil va culminar les seves campanyes anteriors, on havia assolit diversos títols de campió provincial, amb una temporada, la última com a juvenils, realment esplèndida. Només la mala sort els va privar d'assolir el títol de Campió d'Espanya.

Equip juvenil amb els directius a Bilbao

El campionat d'Espanya es va disputar a Bilbao, al pavelló dels Jesuites d'Indautxu, del Club Loyola. A la fotografia hi apareixen els jugadors Xavier Montejo, Josep Mañé, Artur Solé, Ramon Armajach (a dalt), Antoni Nicolau, Andreu Romeu (porter), Miquel Serrano (porter) i Eugeni Collado (a sota). Darrera d'ells, hi distingim els directius Cosme Romeu, Joan Ortoll, els entrenadors "Rius" i Ton Vidal i, els també directius, "Jaume" Vives i Rafel Arans.

Final d'un dels partits del Campionat d'Espanya

Resultats publicats al diari El Mundo Deportivo el dia 2 de maig de 1969

En el primer partit, sorprenentment, van perdre per 3-0 davant l'equip local, l'Indautxu. Aquella derrota els va privar d'acabar en primer lloc del grup. L'Indautxu no va guanyar cap més partit en tot el campionat.

Acta del primer partit, davant el Loyola-Indautxu, cedida per la Federació Biscaïna de Patinatge

Final d'un altre encontre del Campionat d'Espanya

Resultats publicats al diari El Mundo Deportivo el dia 3de maig de 1969

El segon partit, davant del Claret de Sevilla, sense la pressió i la inexperiència del debut, van golejar per 5-0, demostrant la seva superioritat tècnica.

Acta del segon partit, davant el Patín Claret, cedida per la Federació Biscaïna de Patinatge

Resultats publicats al diari El Mundo Deportivo el dia 4 de maig de 1969

En el darrer partit, van empatar a un gol amb el C. D. San Juan, de Barcelona.

Acta del tercer partit, davant el San Juan, cedida per la Federació Biscaïna de Patinatge

Classificació dels ds grups del Campionat d'Espanya de Juvenils de Bilbao


El C. P. Calafell va quedar en segon lloc del grup, darrera del San Juan. Sent el màxim golejador del seu grup, es va quedar fora de disputar la final. El primer partit davant l’equip local va ser decisiu per no tenir opcions d’arribar a la final del Campionat.


Al final del Campionat, el Santo Domingo es va proclamar campió, guanyant el San Juan, a la final, per 2-1. El C. P. Calafell es va enfrontar, en el partit per decidir el tercer i quart lloc, al C. D. Laietà. El resultat va ser d’1-0, a favor dels barcelonins, deixant els calafellencs en quarta posició del Campionat d'Espanya.

Acta del darrer partit, davant el Laietà, cedida per la Federació Biscaïna de Patinatge

Desfilada final del Campionat d'Espanya

El Patín Claret de Sevilla quedava en cinquè lloc, al derrotar els Maristes de Saragossa, per 7-3 i el Loyola-Indautxu, l’equip amfitrió que havia vençut al C.P. Calafell en el primer partit, quedava en darrer lloc, després de perdre davant del C.P. Vic, per 3-1.

Fotografia col·lectiva dels equips participants al Campionat d'Espanya


Butlletí número 10 de la Federació Espanyola de Patinatge de l'any 1968, cedit per la Federació Biscaïna

D’aquesta manera, una temporada que es presentava complicada i difícil pel club va finalitzar amb un èxit esportiu important pel futur de l’entitat i la moral de l’afició.

L’èxit assolit facilitava que la Junta Directiva confiés en els jugadors del planter per confeccionar la base del primer equip per la temporada següent. A la vegada, molts joves del poble es van engrescar a aprendre a patinar i engrandir el planter del C.P. Calafell en els anys posteriors.

Equip Juvenil, amb fitxatges del Lleida, en un quadrangular, a Vilafranca del Penedès

En el Torneig de Primavera, els juvenils van quedar en primer lloc del seu grup, amb una sola derrota, per davant del Reus Deportiu, el Club Natació Reus “Ploms” i el Club Deportivo Vendrell.





La Federació Territorial de Tarragona va voler premiar l'esforç fet pel Club Patí Calafell, davant la difícil situació que va patir, organitzant uns partits de final de temporada i una gran gala. Els juvenils es van enfrontar amb un combinat de Catalunya, entrenat per Francesc Marsal.

El capità recollint el trofeu entregat per Eladi Berguedà. Fotografia cedida per Xavier Montejo

Al final de la festa de clausura de la temporada, Xavier Montejo, capità dels juvenils, recollia el trofeig de mans del President de la Federació Catalana Territorial de Tarragona, el senyor Eladi Berguedà, acompanyat pel president del Col·legi d’àrbitres de la federació Catalana, el senyor Parrado i la pubilla de Calafell, la senyoreta Isabel Pahïssa.

Equip del Darmstad alemany. Foto de la revista Patin Hockey, número 1, del 22 d'agost de 1967

El 16 de juliol de 1969, en motiu de la Festa Major de la Santa Creu, es va produir el retorn del primer equip. Es va disputar un partit amistós entre el Club Patí Calafell i una selecció provincial, on hi havia l'exjugador Antoni Torralba, entre d'altres. El 26 de juliol de 1969 també es va jugar un partit internacional davant l'equip del Darmstad, d'Alemanya.

Llibre de caixa on es veu el balanç de tancament de temporada

Llibre de caixa on es veu el traspàs de la Junta Gestora a la nova Junta Directiva

Signatures dels presidents i secretaris entrants i sortints de les diferents directives

El 29 de juliol de 1969 es va fer el traspàs de la Junta Gestora a la nova Junta Directiva, encapçalada per Joan Ortoll i Tetas. Abans, la mateixa Federació va concedir un ajut pels equips juvenils i infantils per la seva participació en els respectius campionats provincials, així com també un ajut del 50% en concepte de material per un import de 4.720 pessetes. Tot plegat, va fer tancar la temporada amb un saldo positiu de 14.893'90 pessetes, pràcticament cap per mans en aquella temporada de transició.

4 comentaris:

  1. menudo ekipazooo ! , y hay dos k fueron mis entrenadores....Ramon Armajach y Miquel Serrano.... vaya cracKs!!! , menuda biblioteca de la historia del C.P Calafell.... todo un lujo,...

    ResponElimina
  2. Bonito y entrable reportaje. Lo único que el Campeonato de España se disputó en el pabellón de Jesuitas de Indautxu, pista del Loyola Indautxu, y no en la pista del Club Jolaseta. Buenos recuerdos para los que hemos jugado y entrenado en ese pabellón, que fue derribado en el año 2000, para construir las nuevas instalaciones.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias por la información. ¿No tendrías, por casualidad, los resultados de la última jornada del campeonato de ese año? Nos falta para completar la información.

      Elimina
  3. Buenas Ramon,

    Soy Modesto Marin, secretario de la Federación Bizkaina de Patinaje, ex-jugador del Loyola Indautxu entre 1979-2008 y apasionado del hockey patines. Me hizo mucha ilusión ver los 2 reportajes que habeis realizado sobre los 2 viajes que hizo el Calafell en los años 60 a Bilbao. Aqui en la federación si que existen actas y boletines de la FEP, pero no existía ningún documento gráfico.

    Atendiendo a tu petición te envio las actas de los cuatro partidos disputados por Calafell, asi como el boletín de la federación española con todos los resultados y clasificaciones.

    Si me gustaría que me enviaras alguna fotografía si teneis del partido frente al equipo de Loyola.

    Agradecerte tu esfuerzo y si necesitas algun dato más que te podamos aportar aqui nos tienes.

    ResponElimina