dijous, 7 de juny del 2012

Antonio Livramento, 13 anys de la seva mort.


António José Parreira do Livramento, va néixer el 28 de Febrer de 1944, a São Mansos, i va morir el 7 de Juny de 1999, a Lisboa.
El 1977 va marxar al Club del seu cor, l'Sporting, integrant un equip de somni. Conquesta tot el què havia per guanyar, incloent el títol que li faltava, la Copa dels Campions Europeus.
Va jugar 209 partits amb la selecció, marcant 425 gols. Temps després a l'Amatori Lodi, d'Itàlia, acabant la seva carrera a l'Sporting, el 1980.
Després d'abandonar les pistes, inicia una etapa com a entrenador, novament plena d'èxits, portant, el 1981 l'Sporting, a la victòria de la Copa de Copes. L'any següent conquesta el Campionat Nacional.
El 1984 condueix el «seu» Sporting a dos trofeus més per a les seves vitrinas d'Alvalade (Copa de la CERS i Copa de Portugal), i marxa, de nou, a Itàlia per a entrenar el Bassano, on va jugar Luís Nunes i Fanã.
Torna a Alvalade, per a reanimar un equip moribund, portant-lo a un segon lloc del Campionat.
Com a rigor, disciplina i a capacitat de motivar els jugadors implanta un joc agressiu, al més pur estil italià, de procurar constantment per la bola, aliat a la tècnica portuguesa que converteix els seus equips en infalíbles. El seu major víci era el tabac, a les estages de la Selecção, dividia l'espai del vestidor amb el massatgista per a anar a fumar.
Suma tres títols més, dos Europeus per la selecção, i un Nacional pels «leões», i ja a la dècada dels noranta, el 1993, i Campió Mundial amb Itàlia, 31 anys després de l'últim trofeu conquerit fora de casa.
El 5 de Juny de 1999, el destí el porta a morir repentinament amb tant sols 55 anys, víctima d'una trombosi. Cristiano Pereira, colega de selecção i el seu substitut en el lloc d'entrenador del FC Porto, defineix el campió a l'hora del darrer adéu: "Ele era o artista".

Palmarès:
Iníci de Carrera a l'Sporting: 1977
Títols conquerits al servei de l'Sporting,
Com a jugador: 1 Copa de Campions Europeus (1977); 1 Campionat Nacional (1977); 1 Copa de Portugal (1977).
Com a entrenador: 2 Campionats Nacionals (1982 e 1988); 1 Copa de Copes (1981); 1 Copa CERS (1984); Copa de Portugal (1984).

1 comentari:

  1. un grande de este deporte, donde yo tuve la ocasion de verlo jugar,con el Sporting de L.(verdiblanco) con RAMALETE, RENDEIRO, CHANA,etc. en una FINAL DE COPA DE EUROPA contra CP. VILANOVA.

    ResponElimina