dilluns, 15 d’abril del 2013

Torneio internacional de veteranos de Coimbra


El passat dissabte i diumenge, 13 i 14 d'abril, es va disputar el Torneig Internacional de veterans de Coimbra (Portugal) per a commemorar el 75è aniversari de la secció d'hoquei de l'Associació Acadèmica de Coimbra. En aquesta entrada us oferim el resum del torneig, amb fotografies, videos, classificacions i resultats. Cal dir que el torneig estava farcit d'internacionals portuguesos que, en el seu temps, molts d'ells s'havien proclamat campions del món amb la selecció. Això li donava prestigi i categoria al torneig, alhora que donava la possibilitat de jugar minuts davant de jugadors llegendaris de l'hoquei portuguès. Finalment, en una altra entrada, hem explicat totes les anècdotes del viatge mogudet i ple d'aventures que vam tenir.


En aquest video podem veure els equips que van participar en el torneig i les seves plantilles. Tot un aperitiu que ja vam publicar al blog i que va agradar força.


El torneig es va disputar en el Pavilhão Multidesportos Dr. Mário Mexia, a Coimbra. L'esdeveniment va coincidir amb la final de la Copa de Portugal, que enfrontava els equips del Braga i el Porto, a cent metres del pavelló, en l'estadi de futbol de Coimbra.


Els partits es van disputar sobre el parquet d'una instal·lació envejable i que molts equips ja voldrien tenir. El pavelló és un dels elements principals d'un complex esportiu enorme i que té de tot.


El Vallès Calafell CP va estar ubicat en el balenario (vestidor) número 6. La veritat és que ens va sorprendre la modernitat, l'amplitud i l'equipament que tenien els vestidors (amb dutxes on es regulava la temperatura de l'aigua, guixetes, lavabos i tot l'equipament necessari per a un equip d'hoquei.


El dissabte, es va disputar la fase de grups, l'A i el B, en que es dividien els partits. Els resultats de la fase de grups va ser el següent:



El primer partit que vam veure va ser el que van disputar l'A.A. Amadora i l'S.C. Tomar, amb victòria dels últims per 2-8. En el SC Tomar, Capitolino i Ventura, dos internacionals portuguesos de fa temps, van fer les delícies dels aficionats!


Tot seguit, es va disputar el partit entre el FC Porto i L'H.C. Mealhada, amb victòria dels blanc-i-blaus per 5-1. Els jugadors del Porto van demostrar el seu alt nivell de joc, equiparable amb el del F.C. Barcelona de la lliga A de veterans.


Amb To Neves, que tornava a posar-se els patins, com a màxim exponent de joc, acompanyat per Vitor Hugo i Carlos Realista, entre d'altres, van demostrar ser els clars favorits per a guanyar el torneig.


En el debut del Vallès Calafell CP, davant l'S.C. Tomar, l'equip català no va poder disposar de cap canvi. La bossa de Ramon Ferré s'havia perdut durant el trajecte d'avió i no va arribar a temps per a poder jugar el partit. Així que l'equip de taronja va jugar tot el partit, amb la precaució de no fer un desgast físic important i amb la contenció de forces per poder aguantar tot el partit.


El rival, l'equip més fort del grup, amb dos il·lustres veterans de l'hoquei portuguès com Vitor Capitolino i José Ventura, entre d'altres, ben acompanyats per uns jugadors més joves i amb molta classe, com Joao Rui Rodrigues, van derrotar l'equip català per 2-3.


El partit va ser molt igualat, al descans s'arribava amb victòria calafellenca per 1-0. El gol va ser marcat per Javi Luna, després d'errar el penal, però amb una brillant reacció driblant el porter portuguès, en una mitja volta dins l'àrea.


En el segon temps, Vitor Capitolino va fer l'empat al rematar una bola a mitja alçada, al més pur estil Manuel Casado. Josep Maria Palau, el porter calafellenc, no va poder fer res. Uns minuts més tard, el S.C. Tomar marcava el segon i es posava per davant. El Vallès Calafell CP, que estava administrant els temps morts per a no caure desfondat, va aturar el joc. Calia dosificar l'esforç i donar-ho tot en els últims deu minuts de joc.


Així ho va fer el Vallès Calafell CP, aconseguint l'empat, mitjançant Josep Rion, en la clàssica jugada de la tonta, després d'una passada de Javi Luna per darrera la porteria. L'empat va donar ales a l'equip català i els portuguesos van jugar amb molt de respecte els darrers minuts de partit. Però, la fortuna es va aliar amb els locals, després de dos pals calafellencs, arribava el gol de la victòria portuguesa, el 2-3.


En aquest vídeo us oferim part del partit que us hem explicat, on el Vallès Calafell CP debutava en el torneig de Coimbra.


El segon partit, ja comptant amb la participació de Ramon Ferré i podent fer un canvi, va ser molt igualat en el primer temps. Amb un joc de tu a tu, l'equip de A.A. Amadora va plantar cara a un Vallès Calafell CP que es veia superior tècnicament. Al descans, però, 0-0. En el segon temps, el cansament i la precipitació va apoderar-se dels calafellencs i els portuguesos van aprofitar per golejar en els darrers minuts, amb quatre gols. Al final, 4-0. Aquesta derrota deixava el Vallès Calafell CP com a cuer del grup.

La classificació de la fase de grups va quedar de la següent manera:


L'endemà, es van celebrar els creuaments entre els equips de cada un dels grups, quedant campió el FC Porto que va vèncer a la Final el SC Tomar. El Vallès Calafell CP obria la jornada, enfrontant-se, a les 9:30 del matí, amb l'equip local de l'A.A. Coimbra en el partit pel cinquè lloc.


Sorprenentment, després d'haver dormit poquíssim, el conjunt calafellenc es va posar per davant en el marcador, amb un gol de Joan Totosaus "Tutus", culminant un contracop brillant. Uns minuts més tard, en ple domini visitant, Javi Luna feia el 2-0 pel Vallès Calafell CP.


El conjunt local, però, va demanar un temps mort, a manca de cinc minuts pel descans. Van canviar la defensa en zona per una defensa a l'home, buscant pressió per a cansar els jugadors calafellencs i van posar en pista un xutador, alt com un Sant Pau, que va marcar el 2-1 d'un xut de mitja pista que va entrar per l'escaire. Josep Maria Palau no va poder fer res, el xut va ser imparable.


El conjunt local semblava haver trobat la manera de jugar als calafellencs i ho van provar dos cops més, amb la fortuna que, en la primera, un estic va desviar la bola i, en la segona, el genoll d'un jugador, també la va desviar i, d'aquesta manera, aconseguia el 2-3 que semblava impensable cinc minuts abans. Amb aquest marcador es va arribar al descans.


En la represa, el Vallès Calafell CP va aconseguir conectar-se al partit, novament, amb un gol de Javi Luna. L'empat a tres donava ales als calafellencs. El bon torneig del porter calafellenc, Josep Maria Palau, va evitar el gol en moltes ocasions de perill. Però el conjunt local es va avançar en una errada de marcatge, fent el 4-3. El joc es va endurir i el conjunt local es va carregar de faltes. Tot i això, els àrbitres van llaurar cap a casa en no picar un clar penal a Ramon Ferré, després que el porter local el fes ensopegar amb l'estic dins l'àrea en una ocasió clara de perill.


En els últims dos minuts, el Vallès Calafell CP s'ho va jugar el tot pel tot i va canviar Ramon Ferré per Joan Totosaus, apostant per un cinc molt ofensiu en pista. Els àrbitres van xiular la desena falta de l'equip local i Javi Luna no va poder marcar. Poc després, una expulsió per tarjeta blava d'un jugador local, deixava l'A.A. Coimbra amb tres jugadors de pista. La falta directa va ser llençada per Josep Rion, amb poca convicció, errant novament. Al final, però, a falta de nou segons, en un contracop a la desesperada, Jordi Cañellas marcava el 4-4 definitiu. Els jugadors calafellencs ja no tenien forces i no van voler llençar els penals per a decidir el guanyador.


Després del partit pel tercer lloc, entre l'H.C. Mealhada i l'A.A. Amadora que va acabar en victòria dels segons per 3-5, es va disputar la gran final del torneig.



Us oferim la final, gairebé íntegrament, del Torneig Internacional de veterans de Coimbra que van disputar el FC Porto i el SH Tomar. Disfruteu del bon hoquei portuguès i torneu a veure alguns dels millors jugadors ja retirats de Portugal.


L'equip del FC Porto, amb els jugadors que es van proclamar campions del món, l'any 1992, va guanyar el torneig al derrotar l'SH Tomar, per 4-2. To Neves, Realista, Vitor Hugo, Vitor Bruno, Araújo, Paulo Alves,... van fer les delícies dels aficionats i dels demés equips. En la final, però, es van trobar algunes velles glòries de l'hoquei portuguès, com Vítor Capitolino i José Ventura, entre d'altres.


Després de la final es va procedir a l'entrega de premis als equips que havien participat en el torneig. Una cerimònia austera, però divertida i emotiva, per a celebrar un aniversari important per l'hoquei portuguès.


El Vallès Calafell CP va recollir el seu premi, com a sisè classificat del torneig. Tot i no poder guanyar cap partit, amb un nombre reduït d'efectius, els veterans calafellencs van fer bon paper en el campionat.


Durant l'entrega de premis, el nostre capità, Joan Totosaus "Tutus", va fer entrega d'una placa d'agraïment a l'Associació Acadèmica de Coimbra i en motiu del 75è aniversari de la secció d'hoquei.



En acabar el torneig, tots els equips es va trobar en un dinar de germanor que va permetre passar una estona agradable i fer contactes per a possibles futurs torneigs a Portugal i visites dels equips portuguesos al nostre torneig d'estiu.



Una experiència internacional més per als nostres veterans del Vallès Calafell CP que s'ho van passar d'allò més bé per terres portugueses.

8 comentaris:

  1. Enhorabona pel torneig a terres portugueses!! Donades les circumstàncies heu fet un gran paper!! Felicitats a tot l' equip!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gàcies Joan, un altre any t'avisarem si som pocs efectius... ens veiem aviat! Veterans som tots.

      Elimina
  2. A seguir la ratxa nois molt be sois todo unos CRACKS venga PROOST

    ResponElimina
  3. Espetacular Ramon!

    ResponElimina
  4. Jo soi el Xutador!

    ResponElimina
  5. Gracias a todos por invitarnos a este torneo tan bonito y hacernos pasar un fin de semana inolvidable! Un abrazo.

    ResponElimina