dijous, 29 de desembre del 2011

L'inici dels "anys foscs" i la primera crònica

S'iniciava l'afició femenina a l'hoquei (Foto: Calafell d'Abans)

Un grup de noies del poble també es va aficionar a patinar i, fins i tot, a agafar l'stick. Les noies s'apuntaven al lloguer dels patins, aprofitant els matins del diumenge, per patinar a la pista. En aquella època, per les noies, a la nostra població, no hi havia res. A la foto, hi veiem, d'esquerra a dreta, la Maria Teresa Cases (de Cal Becu), la Joana Solé (de la Farmàcia), la Manolita Espiña, la Modesta Canales i la Lola Rovirosa (de Cal Fèlix).

Crònica publicada el gener de 1957, al número 116 de la revista Vendrell. Portavoz católico de la vila

Les primeres notícies d'un equip femení, que es va enfrontar al Casal Familiar del Vendrell i el Sandoz de Barcelona, són del gener de 1957.

Mossèn Jaume Tobella i la seva majordoma, la senyora Pepeta, ja havien marxat cap el seu nou destí a Barcelona. A Calafell havia arribat el nou rector de la Parròquia, Mossèn Josep Llauradó i la seva germana Montserrat, com a nova majordoma.

Les noies de Calafell practicant patinatge (Foto: Calafell d'Abans)

L'afició a l'hoquei i el patinatge anava creixent a Calafell. Eren molts els joves que volien practicar aquest esport. Això provocava que el nombre d'aficionats als partits d'hoquei anava en augment. Altres noies del poble, que també practicaven patinatge, eren les que apareixen a la foto. La Magdalena Juncosa (de Cal Ros), la Lola Romeu (de Cal Madeu), la Maria Milà (de Cala Graiera) i l'Alberta Nin (de Cal Tapassot).

Malgrat l'augment en el nombre d'aficionats i la implantació de l'hoquei i el patinatge entre la població, aquells anys foren molt difícils pel funcionament del Club. La manca de mitjans de l'època, s'ha traduït després en una manca d'informació que ha costat molt de poder assolir. Això, sumat a que la Federació Catalana de Patinatge tampoc disposa de cap històric de l'època, han fet difícil poder obtenir totes les dades i els resultats de la competició. Si ja de per sí, els mitjans de comunicació no tenien els elements d'avui dia, la informació que facilitaven (potser perquè no la rebien) era molt escassa. De vegades, no es publicava la setmana en què es produïa. Per això, hem batejat l'època com "els anys foscos". No obstant, la hemeroteca de El Mundo Deportivo ha estat de gran ajut per poder recollir la informació.

Programa d'un partit de Festa Major

Per la Festa Major, era costum fer un partit d'hoquei. Aquell any, fou davant del Club Natació Reus "Ploms", amb victòria local per 6 gols a 1. Com es pot veure, es va celebrar a les sis de la tarda del dia 18 de juliol de 1957.

Rebut de soci del Centre Parroquial Calafell de 1957

També els socis del Centre Parroquial anaven en augment. Hem reproduït un rebut del carnet de soci de Marcel Miró, per import de 5 pessetes, que guardava ell mateix.

Equip de la temporada 57/58

Els components de l'equip d'aquella temporada 57/58, a la Segona Divisió, eren Ramon Gibert (de Cal Serenet), Marcel Miró (de Cal Vadoret), Joan Montejo (a dalt), Polo I, Josep Maria Papiol "Angelet" i Joan Papiol "Rovelló" (acotats). L'entrenador, una temporada més, era Àlvar Vidal. Aquell dia faltava Juán Fernández.

Portada del Calendari fet a mà per Marcel Miró

Calendari fet a mà per Marcel Miró

En aquesta temporada, en referència a la Segona Divisió (Grup Sud) en què competia el Centre Parroquial Calafell, tenim, en primer lloc, el calendari fet a mà pel propi jugador Marcel Miró. Té un valor important i que ens ha ajudat molt per poder confeccionar el calendari complert de la competició. Tot i els pocs resultats anotats, ha estat de gran ajut l'ordre dels partits jugats i les dates.

Calendari complert de la temporada 57/58

En el calendari, es detecta que descansava un equip, tot i que era el Nàstic de Tarragona qui devia completar les jornades. La retirada o renúncia de l'equip tarragoní va obligar a descansar un equip per jornada. També observem que figura un Reus que, en realitat, es denominava EMI Reus i que tampoc va participar, ja que es va retirar abans de començar la competició. També apareix el San Juán que després de disputar la primera jornada, amb un empat a un gol a la pista del CP Vilanova, es va retirar de la competició.

En referència a les dades de cada jornada, durant la primera volta es van jugar bastants partits invertint l'ordre de joc, sense respectar, fins i tot, les dates i l'ordre de partits. Tot plegat, ha fet més difícil i laboriós la confecció del calendari complert amb els resultats d'aquella temporada, però ho hem aconseguit. Al final, es veuen alguns partits intranscendents que no es van arribar a disputar.

Classificació final del Grup on hi havia el CP Calafell

La classificació del campionat regular ens mostra el CP Calafell en cinquè lloc. Aquell any, apareix la primera crònica d'un partit del CP Calafell, signada per Blanco i publicada a El Mundo Deportivo, corresponent al partit disputat davant del CP Vilafranca. La podeu llegir a sota.


També l'acompanyem amb un escrit que apareix a El Mundo Deportivo on destaca el primer lloc del CP Vilanova a la temporada regular.

Els quatre primers classificats van disputar una lligueta d'ascens a Primera Divisió, junt amb els quatre primers del Grup Nord. Mentre tant, el CP Calafell participava a la Copa Primavera (de la que no tenim informació dels resultats).

Calendari de la lligueta d'ascens a Primera Divisió

Classificació final de la lligueta d'ascens a Primera Divisió, temporada 57/58

Com es pot veure, el ComaCross va quedar campió i es va classificar per disputar, el 4 de maig de 1958, el Campionat d'Espanya de Segona Divisió a Salamanca. Precisament, el ComaCross va ser el Campió de la competició, quedant sostcampió el CP Cibeles d'Oviedo. La crònica de sota ens ho explica.

El Mundo Deportivo

Imatge d’un partit a la pista de la Rectoria. Foto: Jaume Ràfols

En aquesta imatge veiem un partit a la pista de la Rectoria d’aquella temporada.

Una altra imatge del mateix partit a la pista de la Rectoria. Foto: Jaume Ràfols




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada