dijous, 27 d’octubre del 2011

La creació del Centre Parroquial.

Mossèn Jaume Tobella

Mossèn Jaume Tobella va crear el Centre Parroquial només arribar a la nostra població, Calafell. Les activitats que s'hi feien eren tennis taula, cercle d'estudis, sala de lectura, cinema, billars, bàsquet (encara que no va quallar),... a les diferents sales de la Rectoria, on s'aplegava tot el jovent de la població i d'altres no tant joves, sota la gran actitud del Mossèn que va saber aglutinar a tothom.

Foto de l'equip A de tennis taula (ping-pong) del Centre Parroquial. 


A la fotografia, l'equip A de tennis taula del Centre Parroquial, on destacava Marcel Miró (el segon per la dreta), que es va procalamar Campió comarcal a Sitges, l'any 1952. El trofeu d'aquest campionat es mostra, encara, a les vitrines del Club. Els integrants de l'equip que apareixen a la foto són, d'esquerra a dreta, Albert Romeu (més conegut com Albert del Clos), Joan Montejo, Marcel Miró i Josep Mestres (de "Cal Tita").

Equip del Club de Futbol del Calafell, 6 d'agost de 1950.

Per muntar un equip, però, calien jugadors. Els joves que practicaven esport al municipi jugaven a futbol. L'equip de futbol del Calafell (en la fotografia), per aquelles dates, estava format per "Ros", Joan Fernàndez, Josep Maria Papiol (l'Angelet), Joan Montejo, Pere Raventós (de Cal Beceroles), Josep Tutusaus (l'Estasi), el "Moreno" i el Rafel Sans (el "Talet"), a dalt. A sota, d'esquerra a dreta, "Marus", Melcior Guasch (el "Manot"), Josep Maria Santacana, Andreu Ortoll, Rafel Ortoll i Marcel Miró.

D'aquest equip, sortiren els primers jugadors d'hoquei de Calafell. Foren, Joan Fernàndez, Josep Maria Papiol, Joan Montejo, Josep Maria Santacana i Marcel Miró. És a dir, la major part dels "terrossos" que apareixen a la foto.

Grup de calafellencs treballant per construir la primera pista d'hoquei.
La primera pista.
Tenint ja els integrants de l'equip, calia buscar un lloc on jugar els partits. L'indret escollit va ser l'hort de darrera de la Rectoria, propietat de l'Església. En el procés de construcció hi va participar tot el poble. Al llibre de l'Abans de Calafell, es parla que "havia d'aplanar-se el terreny i portar grava i pedres. El transport es feia els diumenges i, molts cops, esdevenia una tasca pràcticament multitudinària, que va ser possible gràcies a l'esforç col·lectiu de molts calafellencs. Es diu que una vegada hi va haver vint-i-quatre carros traginant grava del torrent del Rovira. Entre els paletes que hi van participar cal destacar la tasca de Marimón, que va portar màquines i homes. Fou destacada, també, l'aportació de Grau, que va col·laborar amb el seu tractor, i de Josep Pahissa, el Capot".

Detall d'alguns dels jornals emprats en la construcció de la pista.
Per cimentar la pista, després d'anivellar el terreny, Mossèn Jaume Tobella tramità la compra del ciment mitjançant el capellà dels Monjos i aconseguiren que s'aturés un vagó sencer d'un tren de mercaderies. Per acondicionar la pista, calia posar les baranes i la il·luminació. Les baranes van ser donades pel senyor Molero, fetes amb tubs de tren i passamà de fusta de travesses de la via del ferrocarril, serrades pel Lluís Solé (de Cal Piu). En la il·luminació hi va intervenir el Conrad Papiol. La pista es va construir entre el 1952 i el 1954.

Estiuejants de l'Hotel Salomé, on es veu el Marimón acotat a l'esquerra.
En aquesta foto, d'un dels torneigs de bitlles, fets a l'Hotel Salomé, podem veure la primera persona que va patinar a la pista de la Rectoria, el Marimón. També apareixen Maria Rosa Güell, propietària de l'Hotel, amb la copa, l'Albert Romeu, el segon per l'esquerra a dalt, i el Porta, un dels patinadors a la terrassa de l'Hotel Miramar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada