dissabte, 26 de novembre de 2011

El primer campionat, la temporada 1954/1955.

Una de les alineacions de la Temporada 54/55. Foto: Marcel Miró.

A la foto, es veu una de les alineacions de la primera temporada del Centre Parroquial Calafell, l'any 1954. A dalt, d'esquerra a dreta, en Josep Maria Papiol "Angelet", Joan Papiol "Rovelló", Marcel Miró "Vadoret" (amb la gorreta que lluïa a cada partit) i en Vicenç Espiña (que feia funcions d'entrenador). A baix, acotats en el mateix ordre, Joan Montejo, Anton Rovira "Ton de Cal Genio" i Joan Jané "Pau Xic". A la foto hi falta el Juan Fernández i el Lluís Domingo. En Joan Papiol "Rovelló" era més jove, però, en aquesta primera temporada, va jugar amb el nom i data de naixement del seu germà Isidre. Va necessitar presentar els certificats del Front de Joventuts (JONS) fets pel Doctor Ramon Dachs i el mestre Lluís Valldosera.

Juan Fernández Vergara, primer golejador del C.P. Calafell

El 17 d'octubre de 1954, el C.P. Calafell va jugar el seu primer partit oficial del Campionat de Catalunya de 3ª Divisió, al grup A. Fou davant del C.H. Antorcha de Lleida i es va estrenar amb victòria clara i contundent, per 9 a 0. D'aquella època no es guarden els golejadors, però tenim la sort de poder comptar amb la memòria històrica d'alguns dels "Pioners" d'aquell campionat i estem en condicions de poder dir que els dos primers gols d'aquell partit els va aconseguir en Juan Fernández. És de justícia que així consti, ja que mai s'havia indicat enlloc.

Calendari i resultats de la primera temporada 54/55.

Classificació final de la Temporada 54/55.

Tal com es pot veure en el calendari i la classificació, els equips participants d'aquella temporada foren el C.H. Antorcha, el Lleida H.C., C.D. Borges Blanques i el C.P. Cervantes (que jugava a la pista del "Lista Azul"), tots ells de la província de Lleida, i el C.D. Tortosa, el C.E. Vendrell (llavors Centre Catequístic Vendrell, C.C. Vendrell) i el C.P. Calafell, de la província de Tarragona.

Portada del Calendari Temporada 54/55

Interior Calendari Temporada 54/55. Cedit per Marcel Miró.

Ja en aquest primer campionat del C.P. Calafell, es va disputar el primer derbi comarcal amb el Vendrell, amb empat a dos a Calafell i empat a tres al Vendrell. En el calendari de Marcel Miró, on hi havia apuntats els resultats manualment i els punts de la classificació, podem veure informació que, difícilment, la Federació Catalana disposa i que resulta difícil d'aconseguir. És aquest, doncs, un document molt valuós i que podem gaudir-ne a partir d'ara.

Programa del segon partit a casa, temporada 54/55.

D'aquell any, es conserva el cartell anunciant el segon partit oficial, davant del C.D. Tortosa, del 31 d'octubre de 1954. També, s'hi anunciava un partit preliminar de juvenils entre el Club Catequístic Vendrell i el Centre Parroquial Calafell, un altre derbi, potser el primer de categoria Juvenil. Dels preus, molt significatius, s'entén que era jornada econòmica. Els socis pagaven dues pessetes i el públic general quatre.

Crònica del novembre de 1954, publicada al número 64 de la revista Vendrell. Portavoz católico de la vila

El primer derbi oficial, entre el C.P. Calafell i el C.C. Vendrell va ser el 14 de novembre de 1954. El partit va acabar en empat a dos gols. Les ganes de vèncer dels locals i un cert relaxament del conjunt visitant, van compensar la diferència en experiència i qualitat entre els dos equips.


Imatges de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès, en el primer derbi disputat al Casal familiar del Vendrell

Crònica del 29 de gener de 1955, publicada a la revista Vendrell. Portavoz católico de la vila

En la segona volta, el derbi disputat al Vendrell, el 29 de gener de 1955, ja va ser molt "calent" i va acabar amb aldarulls entre aficions i jugadors. La crònica ja indica que va ser un "lamentable espectáculo", havent-se disputat dos partits, abans d'aquest, entre els dos equips. "Brusquedades a granel, juego duro, fuerte, sin contemplaciones.", així descriu el partit entre el Vendrell i el Calafell, la crònica local. A les fotografies, es distingeix al jugador vendrellenc, Francesc Padilla, amb la gorra al cap.

Crònica del febrer de 1955, publicada a la revista Vendrell. Portavoz católico de la vila

En aquella temporada, el Centre Catequístic del Vendrell es proclamaria campió del grup A de la 3ª Divisió del Campionat de Catalunya i, posteriorment, assoliria l'ascens a la 2ª categoria. Aquest fet, deixava els aficionats, per la propera temporada, sense l'esperat derbi.

Fitxa del jugador Lluís Domingo. Temporada 54/55.

Revers de la fitxa de Lluís Domingo.

D'aquella temporada, tant Marcel Miró, com Lluís Domingo, conserven documents com els que mostrem, guardats gelosament. Es tracta de documents històrics pel C.P. Calafell i que ens permeten interpretar la seva història de forma documentada.

Foto de l'afició en un dels partits.

L'afició, ja des del primer dia, es feia notar. En la foto, es poden veure un grup de gent, joves i grans, en un partit a la pista de la Rectoria. S'hi reconeixen, per dalt a l'esquerra, l'Elena Pallarès (de Cala Suïssa), la Juanita Martínez (de Cal Guinovart), l'Albert Almirall, en Jaume Marcè (de Cal Pelegrí), en Bartomeu Ricart (de Cal Pono, jove a dalt), en Jaume Juncosa (de Cal Ros), en Rafel Arans (de Cal Niceto), en Josep Albet (de Cal Bolavà), en Josep Garriga, en Màrius Jofre. Al seu costat, un parent de Cal Bessó que vivia a Barcelona. A sota, en Marcel·lí Totosaus (de Ca l'Estasi), en Guillermo Canales, la Maria Teresa Grífols (de Cal Santa), en Josep Maria Rovirosa (el Cubellenc), en Rosend Mercadé (de les bicicletes), els germans Ramon i Josep Mañé (de Cal pau Gregori), en Josep Maria Guinovart, en Paco Casado Pedrajas, la Conxita (de Cal Viola), la Maria Rosa Riera (de Cal Llopet). A la fila de sota de tot, un jove Josep Lluís Vàzquez, en Tòfol Llevadies (de Cala Manela), en Josep Maria Figuerola (de Cal Basté), en Jaume Ferrerons, l'Antoni Hill (de Cal Tallaret), en Josep Maria Jané (de Cal Pau Xic) i en Joan Arans (de Cal Niceto). Molts d'aquests aficionats, al llarg de la història del Club, també formaren part de diferents juntes directives.

Cal dir que, més endavant, Guillermo Canales va fer retransmissions d'alguns partits per ràdio. Tot molt improvisat, però mostrant voluntat i molta afició. Eren finals dels 50 i principis dels 60.

Equip juvenil del C.P. Calafell, temporada 54/55.

En aquella temporada, també s'inicià un equip juvenil. Com podem veure a la foto, d'esquerra a dreta, a dalt, Joan Lluís Rafel (de Cal Piu), el Paco Casado Pedrajas i en Magí Suau. Acotats, en Ramon Farré (de Ca l'Andreu de la Viuda, fent de porter) i en Josep Solé Santacana (de la Farmàcia), amb la gorreta. La foto està feta a la pista de la Rectoria. Darrera, es veu la casa del Bartomeu de Ca l'Ardet, la porta d'accés a la pista i les muntanyes de la Cobertera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada