divendres, 21 de juny del 2013

El primer gran homenatge, el de l'Eugeni Collado i Cortés

Portada del llibret de l'homenatge a Eugeni Collado i Cortés

L'11 de setembre de 1982, Diada Nacional de Catalunya, és una data que l'Eugeni Collado recordarà, sense cap dubte, ja que va rebre un emotiu homenatge molt merescut per tota la seva trajectòria esportiva en el Club Patí Calafell.

UN HOME DE CASA, AMB L'EQUIP DE CASA... SEMPRE!!!


Per a mi, és molt fàcil parlar del "Chico", com carinyosament el coneixíem. En els seus inicis al club, ja va formar part d'una generació de jugadors molt important. Sota la direcció de l'entrenador Ton Vidal, recordem Andreu Romeu, Joan Rovirosa, Artur Solé, Josep Mañé, Xavier Montejo, Antoni Nicolau, Ramon Armajach, Frederic Sevé, Joan Josep Puy i Miquel Serrano, entre d'altres. Alguns d'ells, juntament amb l'Eugeni Collado, van assolir un quart lloc al Campionat d'Espanya en la categoria Juvenil, disputat a Bilbao, la temporada 1968/69.


Si bé els millors resultats assolits van ser jugant de defensa, l'Eugeni Collado va començar com a davanter, en els seus inicis. Aquest fet li va permetre adquirir una facilitat golejadora, com ho demostra que, en la temporada 1973/74, amb l'equip a la Divisió d'Honor, va ser el màxim golejador de l'equip, juntament amb l'Antoni Nicolau, amb vint-i-tres gols. A Primera Divisió, en la temporada 1974/75, va tornar a repetir, amb vint-i-cinc gols. Al llarg de la seva trajectòria, en el primer equip, va marcar quaranta-vuit gols, en cinc temporades, a la Divisió d'Honor. També va marcar cent gols a la Primera Divisió Nacional Espanyola. Les xifres són prou importants tenint en compte la seva posició dins l'equip.

Ostenta, amb satisfacció, el títol de Campió d'Espanya de la Primera Divisió Nacional i ascens a la Divisió d'Honor aconseguit la temporada 1980/81, juntament amb els seus companys d'equip: Joan Carles Suau, Marcel·lí Tutusaus, Josep Maria Palau, Josep Olivella, Manuel Casado, Jaume Ràfols, Joan Mañé, Josep Pallarès, Jaume Ortoll, Ramon Collado i Jaume Gener.

Text de presentació en el llibret de l'homenatge a Eugeni Collado

Va ser el capità de l'equip durant molts anys, deixant sempre l'empremta del savoir faire. Va ser un excel·lent company, tant a dins com a fora de la pista, i amb el carisme necessari per a portar el braçal de capità amb orgull. Tot i la seva fortalesa física en defensa, va ser un exemple d'esportivitat. Les seves millors qualitats eren el fort xut, la gran capacitat de sacrifici per a l'equip i la seva entrega defensivament.

Per a mi, com a entrenador, va ser un honor poder tenir un jugador com l'Eugeni. Sabia, per avançat, que el seu rendiment seria satisfactori sempre i que en sortiria exitós de qualsevol tasca encomanada. Quan, al final, es volia retirar i li vaig demanar que continués, un any més, no ho va dubtar i, per tant, crec que aquest homenatge és del tot merescut!

L'homenatge a l'Eugeni Collado va tenir com a principal atractiu el partit davant el primer equip del Futbol Club Barcelona, ple d'internacionals. Abans, però, es van disputar dos partits de veterans del Club Patí Calafell.



En el primer partit es van alinear excompanys de l'Eugeni com Frederic Sevé, Xavier Montejo, Joan Josep Puy (a dalt), Antoni Nicolau, Andreu Romeu, Joan Rovirosa i Ramon Armajach (a sota).


Es van enfrontar al segon equip del Club Patí Calafell, format per Antonio Cañete (auxiliar), Daniel Tutusaus, Joan Mañé, Jesús Saura (a dalt), Josep Maria Jané, Miquel Serrano, Albert Almirall i Josep Noya (a sota).


Amdós equips van fer les delícies dels aficionats que van poder veure jugar alguns dels jugadors històrics del club, novament.


L'Eugeni es va canviar de samarreta, poc després, per a jugar el partit davant el F. C. Barcelona.



Entremig, es va disputar el partit de veterans, amb la participació d'alguns dels Pioners del club: Josep Lorente, Lluís Domingo, Joan Jané, Joan Papiol, Joan Montejo, Ramon Farré (a dalt), Joan Josep Puy, Ramon Gibert, Fernando Romeu, Juan Fernández, Joan Rovira i Ramon Armajach (a sota).

El president del Club Patí Calafell, Jaume Gener, fent entrega d'un record de l'homenatge a tots els participants del partit de veterans

L'Eugeni Collado i el seu fill, amb la plantilla del F. C. Barcelona

La participació en el partit d'homenatge de la primera plantilla del Futbol Club Barcelona, amb el seu entrenador Josep Lorente, al capdavant, va ser un digne colofó a la brillant carrera d'Eugeni Collado, dins l'hoquei calafellenc. Cal destacar les facilitats donades pel F. C. Barcelona, amb el seu president, Josep Lluís Núñez, i el delegat de la secció d'hoquei, a més de les gestions fetes pel propi entrenador Lorente. En un partit de Copa d'Europa em van convidar a la llotja i, allí, em van confirmar la presència de tots els jugadors que formaven la seva plantilla en l'homenatge a l'Eugeni.

Els jugadors del Barça que van disputar aquell partit van ser Centell, Torras, Venteo, J. E. Torner (a dalt), Villacorta, Trullols (porter), Paüls i Vila-Puig.

L'Eugeni Collado amb la plantilla del primer equip del C. P. Calafell

L'equip que va formar el Club Patí Calafell era el composat per Ramon Ferré (entrenador), Josep Pallarès, Manuel Casado, Eugeni Collado, Josep Montejo, Jaume Ortoll, Josep Olivella, l'auxiliar Vicente Weiler (a dalt), Marcel·lí Tutusaus, Joan Carles Suau, Jaume Gener i Jaume Ràfols. Els nens que apareixen a la fotografia són Eugeni Collado Jr., Josep Rion, Xavier Solé i Ramon Ferré Jr.

La Junta Directiva fent entrega d'uns plats de ceràmica, representatius de la pagesia i la pesca, al capità del F. C. Barcelona, Jordi Villacorta, per participar en l'homenatge a l'Eugeni Collado

L'esposa i el fill de l'Eugeni entrant a la pista, acompanyats pels capitans dels dos equips

L'esposa de l'Eugeni Collado, acompanyada pel seu fill, fent la sacada d'honor

Les alineacions dels equips en el centre de la pista, abans de començar el partit

L'Eugeni Collado, amb els menuts de la base

La plantilla del primer equip va voler fer el seu homenatge particular al seu company

L'Eugeni Collado passant pel passadís d'honor fet pels jugadors d'ambdós equips, en el moment del seu comiat

La Junta Directiva i les entitats es van bolcar en l'homenatge a l'Eugeni Collado

El president del Club Patí Calafell, Jaume Gener, fent entrega de la insígnia d'or i brillants del club

Jaume Gener fent entrega d'una placa, en nom propi

El president de la Federació Territorial de Patinatge, senyor Eladi Bergadà, fent entrega de la medalla de plata al mèrit esportiu i una placa commemorativa.

L'alcalde de Calafell, Joan Ortoll, fent entrega d'una placa en nom de l'ajuntament

La Junta Directiva del C. P. Calafell va fer entrega d'una placa commemorativa

La delegada de la secció de Patinatge Artístic del club va fer entrega d'una placa
 
Els Pioners del C. P. Calafell van fer entrega d'una placa de record

Els seus excompanys d'equip fent entrega d'una placa commemorativa i van fer-li costat

El Comitè d'Àrbitres de Tarragona, representats per Albert Calduch i Alberto López, fent entrega d'un recordatori

El president del C. P. Calafell fent entrega del trofeig, en representació del Bar La Estrella

Eugeni Collado aixecant el trofeig de record del Bar La Estrella

El seu company, Josep Maria Palau, també va ser al seu costat

Josep Maria Palau va fer entrega d'un recordatori al seu excompany d'equip

Joan Rovira va fer entrega d'una placa de record a Eugeni Collado

Les entitats locals i territorials, coneixedores del tarannà obert de l'Eugeni Collado, van voler sumar-se en el seu homenatge. Hi van participar l'Ajuntament de Calafell, la Federació Espanyola de Patinatge, la Federació Territorial de Patinatge, el Col·legi d'àrbitres de Tarragona, la secció de Patinatge Artísitic, la Cooperativa Agrícola, la Creu Roja, els Clubs Nàutics de Calafell i de Segur, el Bar La Estrella, l'Unió Esportiva Segur, el Club de Futbol Calafell, el Futbol Club Barcelona i el Club d'Esports Vendrell.

El representant de la Cooperativa Agrícola també va fer entrega d'una placa

El representant del Club Nàutic de Segur fent entrega d'una placa commemorativa

La presidenta de l'Assemblea Local de la Creu Roja de Calafell i Cunit fent entrega d'un record

El representant del Club Nàutic de Calafell fent entrega d'un banderí

El delegat del FC Barcelona va fer entrega d'una reproducció de la Dama del paraigües

El CE Vendrell també es va sumar a l'homenatge a l'Eugeni

El representant del CF Calafell entregant la placa a Eugeni Collado

El president de l'UE Segur fent entrega d'una placa a l'homenatjat


L'Eugeni va rebre infinitat d'obsequis i plaques commemoratives en el dia del seu homenatge. ¡Tot un premi a una trajectòria exemplar! Sense cap dubte, tothom es va bolcar en el primer gran homenatge que organitzava el club a un dels seus jugadors.


En acabar el partit d'homenatge, en el Restaurant La Cucaracha, es va celebrar un sopar per a culminar la celebració. Hi van assistir el president de la Federació Territorial, senyor Eladi Bergadà, tota la plantilla del primer equip del Futbol Club Barcelona i del Club Patí Calafell, així com la Junta Directiva i els aficionats.

Els membres de la Junta Directiva, amb l'homenatjat Eugeni Collado, tots més tranquils

Eugeni Collado, amb la seva esposa i la mare d'ella, la Lola, entre les dones dels jugadors i membres de la Junta Directiva


L'esposa de l'Eugeni Collado va rebre, de mans del president del club, Jaume Gener, una ceràmica commemorativa de l'ocasió en reconeixement a tot el seu esforç.





Com a persona, l'Eugeni Collado no tenia mai un no per a ningú, amic dels seus amics i sempre disposat a ajudar a qui calgués. El "Chico" es va casar amb la Maria Àngels Costa, amb qui va tenir tres fills: l'Eugeni i el Pere, que van ser jugadors d'hoquei, i la Montserrat, fent els primers passos en el patinatge artístic. Com podem veure, una família totalment vinculada al nostre club.

Poema de Joan Nin en homenatge a l'Eugeni Collado

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada