dilluns, 3 de desembre del 2018

L'evolució del carnet de soci

Portada del Carnet del Centre Parroquial, el 1952

La secció d'hoquei del Centre Parroquial de Calafell es va fundar l'any 1952. En aquell moment, el carnet de soci era el del mateix Centre Parroquial, fet amb cartolina marró clar i doblegat formant un díptic. En la portada hi havia l'escut del Centre Parroquial i, en l'interior, les dades del soci, la signatura del president (o delegat) i el secretari del Centre Parroquial.

Interior del Carnet del Centre Parroquial de 1952, cedit per Lluís Domingo

En l'interior del carnet, podem llegir: "El Centro Parroquial de Calafell es una escuela de formación integral: Religiosa, moral, intelectual de educación deportiva, que se propone realizar un movimiento de Apostolado entre los jóvenes de la Parroquia", de marcat caire religiós.

Portada del carnet de soci de la temporada 1954/55

La temporada 1954/55, coincidint amb la primera que es va jugar a hoquei, sota la presidència de Vicenç Espiña, el carnet va patir una variació. Mantenia el format de díptic, amb l'escut del Centre Parroquial a la portada, però s'hi va posar "Sección Hockey". En el Centre Parroquial hi havia diverses seccions (escacs, bàsquet, tennis taula,...).

Interior del carnet de soci de la temporada 1954/55, cedit per Juan Fernández

Entrada femenina del carnet de soci del Centre Parroquial de la temporada 1954/55

També, per a accedir als partits, hi havia una entrada femenina per a l'acompanyant del soci de la secció d'hoquei. El número que hi figura coincidia amb el del titular del carnet de soci.

Rebut de pagament de la quota de soci, cedit per Marcel Miró

La quota de soci del Centre Parroquial era de 5 pessetes, durant la temporada 1957/58. Es donava un rebut de pagament al soci, un cop abonada la quantitat pertinent.

Portada del carnet de soci de la temporada 1956/57

La temporada 1956/57 s'introduïa el color verd, en el disseny del carnet. S'havia canviat el text inferior per "Sección Patinaje" i, en la part superior, apareixia el nom de "Centro Parroquial Calafell".

Portada del carnet de soci de la temporada 1965/66

La temporada 1965/66 es canvia l'escut del Centre Parroquial per l'actual format, coincidint amb la creació del club i els nous estatuts, sota la presidència de Joan Ortoll. Cal dir que, inicialment, es va pretendre anomenar el club com a "Club Deportivo Calafell". Però, el futbol ja es deia així i no es va acceptar aquest nom per part del govern. Per tant, es va posar el nom definitiu de "Club Patín Calafell" durant aquella temporada. Curiosament, ja l'escut apareix amb aquest nom.

Carnet de soci de l'any 1965/66, signat per Joan Ortoll i Salvador Tutusaus

El text religiós que apareixia a l'interior del carnet del Centre Parroquial es va substituir per un altre de caire normatiu: "NOTA: Las bajas sin causa justificada, serán consideradas definitivas; en caso de reinscripción, deberán abonarse los derechos correspondientes".




En els rebuts d'abonaments, facilitats per Joan Miracle, veiem que les quantitats satisfetes en concepte de quota de soci són variades. Les quotes es pagaven de manera anual, semestral, trimestral o mensual, per a donar facilitats als socis. L'import de la temporada 1975/76 era de cinc-centes pessetes semestrals. L'import va pujar força, la temporada següent va ser de nou-centes pessetes semestrals. L'import de la temporada 1979/80 era de mil cinquanta pessetes semestrals, aproximadament uns sis euros actuals.


Des de la temporada 1977/78, amb Josep Hugué de president, en el vint-i-cinquè aniversari del club, fins la temporada 1991/92, s'utilitzaria aquest carnet anual de soci, escrit en castellà, amb l'escut en color verd. A partir de la temporada 1984/85, amb l'arribada de Pere Marín a la presidència, s'utilitza el mateix, en català. Durant aquelles temporades, el nombre de socis estava al voltant dels quatre-cents.




Algunes temporades es van fer "carnets de favor" per a l'acompanyant del soci. Era gratuït i es pretenia augmentar l'assistència als partits que disputava el primer equip.


La temporada 1981/82, la segona de Jaume Gener com a president, va establir-se una nova modalitat de soci, el de la "Penya 10.000". Es pagaven 10.000 pessetes de quota de soci. Dels quatre-cents cinquanta-un socis que tenia el Club, només sis eren de la "Penya 10.000". La temporada següent, la 1982/83, de quatre-cents quaranta socis, cinc eren d'aquesta modalitat. Fins la temporada 1988/89, aquest carnet va ser vigent i el tenien només els cinc socis que pagaven aquest import, dels tres-cents vuitanta-cinc que hi havia al club. Els abonats, però, no perdien el número de soci que tenien dins del club.


La temporada 1992/93 el carnet canviaria, de nou, l'aparença per una de més austera. Amb un adhesiu al capdamunt, es posava el nom i el número de soci. Aquell any, agafaria el relleu a la presidència Jordi Pallejà, qui no acabaria la temporada. Aquest carnet seria així fins la temporada 1997/98, quan Pere Marín va abandonar la presidència del club.


Des de la temporada 1998/99, fins la temporada 2001/02, s'utilitzaria aquest disseny de carnet. La presidenta del Club Patí Calafell, durant aquest període, va ser Fina Orrit.


La temporada 2002/03, amb el relleu de Ramon Ferré a la presidència, es canvia, de nou, el disseny. Les següents tres temporades, es mantindria el disseny, canviant el color. La temporada 2003/04 seria de color verd. La temporada 2004/05 seria blau i la 2005/06 seria vermell. Tot i que el disseny era més auster, el club es va modernitzar amb mitjans informàtics i es va tornar a numerar el llistat de socis.


La temporada 2006/07 es renova completament la imatge del carnet de soci, apareixent l'escut del club, en color. Aquella temporada agafava el relleu a la presidència Josep Maria Guinovart. Per primer cop, s'introdueix un lema, en el carnet: "ens la juguem per tu!!!". Va ser l'any de l'ascens a Primera Nacional Catalana. Per aquest motiu, l'any següent, el 2007/08, la imatge del carnet seria la fotografia de la pinya de l'ascens, amb la copa de Campió. El lema del carnet canvia per: "hem guanyat per tu!!!".


En aquestes temporades, ja apareix el nom del patrocinador principal del primer equip, excavacions Vallès, en el fons del carnet de soci. Això es va mantenir fins que va deixar de ser el patrocinador principal, la temporada 2011/12.


La temporada 2008/09 canviaria la fotografia de fons per la de tots els equips del club. En aquella temporada, el primer equip assoliria l'ascens a Primera Nacional Espanyola.


La temporada 2009/10, s'introdueix un altre lema que acompanya el club en els propers anys: "Un club per a un poble!!!". També es va mantenir, en aquella temporada, el carnet d'acompanyant del soci, amb accés gratuït als partits del primer equip del club.



La temporada 2010/11 es manté el lema en el carnet de soci, però en varia la fotografia de fons.


L'ascens a l'OK Lliga obliga a renovar el carnet, la temporada 2011/12, i apareix el lema: "Estem OK", recordant aquest fet. Aquest lema es manté la temporada següent, tot i canviar el disseny del carnet. En la temporada 2011/12, es va retirar el carnet d'acompanyant.



La temporada 2013/14 es proposa una targeta pels socis dels diferents clubs del municipi, amb descomptes i promocions interessants, des de l'ajuntament, a través de l'empresa "RUN sports".


Al seu revers s'identificava el soci amb un codi de barres i apareixia un text: "Aquesta targeta l'acredita com a beneficiari dels avantatges exclusius als establiments adherits. Consulta el llistat d'aquells a www.runsports.cat  La utilització de la targeta és personal i intransferible i suposa l'acceptació de les normes establertes per als seus diferents usos". L'invent no va tenir gaire acceptació, al menys en els socis del club, i només va durar un any.



La temporada 2014/15, ja amb la Junta Gestora presidida per Rafel Solé, es tornava al tradicional carnet, amb l'escut del club i el logo del patrocinador, enderrocs Vallès. Però, de fons, es posava una silueta amb les icones dels tres nuclis de Calafell, com el Castell, el monument al Pescador i l'ermita de Segur.


La temporada 2015/16 s'utilitza una imatge d'una bota i un stick com a fons del carnet. També apareix el nom del patrocinador i l'escut del club, en color.


La temporada 2016/17 s'introdueix la senyera i l'eslògan "Calafell Tot l'any" que ja feia anys que sortia a la samarreta del primer equip, posant en evidència que el patrocinador principal del club era l'ajuntament de Calafell. El primer equip d'hoquei, especialment, durant els anys on ha estat a la màxima categoria, ha suposat un bon aparador turístic pel municipi, a nivell estatal. L'aportació de l'ajuntament era de seixanta mil euros anuals, afegits a la subvenció ordinària que rebia el club, en les diferent seccions i equips.


Una altra modalitat de soci, el soci Infantil.


La temporada 2017/18 es va canviar el fons del carnet per la silueta del castell, recordant que l'origen del club va ser al nucli del Poble de Calafell. També, en aquesta temporada, hi havia un carnet d'acompanyant, amb entrada gratuïta als partits. La quota de soci és de noranta euros anuals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada