Mostra de les diverses proteccions i patins de l'època. |
Un cop posada en marxa tota la maquinària, tant pel què fa a la pista, com pel què fa al Club (Centre Parroquial), carnets i administració, jugadors,... tocava un element imprescindible per poder jugar a l'hoquei: els patins i el temps per aprendre a patinar i a jugar.
Patins de dues rodes de fusta. Font: Testimonis. E.Blanch |
Dels inicis de l'hoquei patins existeixen diferents teories, no hi ha unanimitat. Podríem remuntar-nos al 1715 on es van trobar uns dibuixos d'esportistes sobre patins, curiosament, de només dues rodes.
Patins de plantilla i rodes de fusta. Font: Testimonis. E. Blanch |
Més de cent anys després, cap els 1850, van aparèixer uns patins de 4 rodes i plantilla de fusta, lligats amb corretges.
Patins "Ciclón" dels anys 50 |
Patins "Ciclón". Font: Testimonis. E. Blanch. |
L'aparició de les rodes "Ciclón", amb eixos individuals a cada parell de rodes i proteccions metàl·liques a cada roda, per evitar els continus trencaments de les mateixes, així com la creació del "taco" d'alumini fou un gran pas endavant, al 1949. Aquests patins els utilitzaven, majoritàriament, els porters.
Patins "Super-Hockey" de la casa APA. Font: Testimonis. E. Blanch. |
Com a conseqüència del Mundial 1951, la casa APA va seguir evolucionant el patí i aparegué el model "Super-Hockey".
Mossèn Jaume Tobella i en "Jaume" Vives compraren patins de la marca APA, a Barcelona, amb corretges, i els llogaven a tothom qui ho demanava. En Ramon Almirall, de cal Bernat, era l'encarregat de cobrar els lloguers dels patins, que eren, encara, sense botes. Les primeres botes les va portar en Joan Ortoll, que eren de futbol, adaptant-les sobre els patins que portaven rodes de fusta. Les trencaven amb molta facilitat, especialment els porters. En Marcel Miró va posar-se, damunt dels seus patins, les botes de la "abuela". La seva àvia, que anava amb unes botes altes, li va donar per posar-les damunt dels patins.
Josep Maria Papiol "Angelet", el primer porter. |
Les primeres porteries, a la foto, van ser construides pel Pep Cugat. Eren molt més petites que les actuals. La xarxa era metàl·lica, de tela de galliner. En aquella època, els porters no duien careta i les proteccions de les cames, les guardes, eren plenes de "guata" (una mena de llana que anava a dins). A la foto, es veu el Josep Maria Papiol, el primer porter del Club, ataviat amb les proteccions del moment. Va ser el porter titular del Calafell durant molts anys. Els seus dos fills també van jugar a l'hoquei, més endavant. Les seves dues filles van practicar el Patinatge Artístic.
Les primeres caretes de porter, marca "Matollo" |
Però, no van trigar a sortir les primeres proteccions per a porters, una d'elles el casc o "careta" que cobria el rostre dels cops de bola.
Imatge d'un entrenament, un diumenge al migdia, de l'any 1953. |
Durant l'any 1953, un cop ja tenien els patins, començaren a entrenar. Van aprofitar qualsevol moment d'esbarjo per posar-se els patins i aprendre les tècniques d'un esport que havia de combinar molt bé tres elements principals: la pilota, l'stick i els patins. La foto està feta a la pista de la Rectoria, on es veuen les "valles" metàl·liques que tancaven el recinte de joc.
A la foto, els joves que aprofitaven els diumenges pel matí (com veieu, vestits de carrer i amb corbata) per practicar aquest esport. D'esquerra a dreta, a dalt, Joan Montejo, Jaume Marcè "Pel·legrí", Juan Fernández "Cugat" i Josep Maria Papiol "Angelet". A sota, en el mateix ordre, Joan Papiol "Rovelló", Joan Jané "Pau Xic", Marcel Miró i el Paco (de l'Esperanceta).
Equip dels "Pioners", a la pista de "Cal Peixerot", de Vilanova. |
En aquest any, 1953, es van disputar partits amistosos, com, per exemple, a la pista de "Cal Peixerot", a Vilanova (a la foto), on el Calafell va derrotar l'equip reserva del Vilanova per 1-2, amb dos gols de Marcel Miró. I, també, al Centre Catequístic del Vendrell, on ja jugaven competició. Expliquen que aquest partit, comptant amb una segura victòria local, donat que l'equip del Calafell era molt novell en aquest esport, seria retransmès per ràdio El Vendrell. Va començar marcant El Vendrell, 1-0. El Calafell, però, li va donar la volta i es va posar 1 a 2. La retransmissió del partit es va interrompre, en aquest moment, per "problemes tècnics". Al final, 4-5 a favor dels calafellencs. Podríem dir que aquest va ser el primer "Derbi" comarcal.
A la foto, l'equip dels "Pioners", integrat per (a dalt, d'esquerra a dreta) Joan Jané "Pau Xic", Lluís Domingo "Lluiset", Juan Fernández "Cugat", Marcel Miró "Vadoret", (a baix, en el mateix ordre) Josep Maria Santacana, Josep Maria Papiol "Angelet" i Joan Montejo. En aquell moment, no tenien entrenador. Feien les funcions d'entrenador el Vicenç Espiña i el Josep Mestres (de Cal Tita).
Fotografia "retocada", on hi són tots els Pioners |
No tenim constància de cap imatge on es puguin veure tots els Pioners junts. Per això, hem utilitzat mitjans actuals d'infografia per "reunir-los" a tots. En aquesta foto, hem afegit el Juán Fernàndez, abaix a l'esquerra. Així sí que tenim l'equip al complert, amb Vidal (entrenador), Joan Montejo, Marcel Miró, Joan Papiol, Joan Jané (a dalt), Juan Fernández, Ramon Gibert, Lluís Domingo i Josep Maria Papiol.
im-pre-sio-nant !!.....sense paraules
ResponElimina